Georgia – aki itt győz, ellenőrizheti a Szenátust

2022. november 09. 13:21

Könnyen előfordulhat, hogy a Georgia államban győztes szenátorjelölt támogatottsága sem fogja elérni az 50 százalékos küszöböt, ami azt jelenti, hogy a helyi szabályok szerint második fordulót kell majd tartani december elején. Mivel akár egy államon is múlhat a Szenátus végső összetétele, lehet, hogy a végeredményt akár egy hónap múlva fogjuk csak megtudni.

2022. november 09. 13:21
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Mivel a felmérések által jelzett papírforma látszik megvalósulni a beérkező választási adatokból (vagyis a republikánusok várhatóan visszahódítják a Képviselőházat és a 100 tagú Szenátusban vélhetően egy mandátum fogja eldönteni, hogy kinek lesz többsége), most minden elemző a billegő államokban zajló szavazatszámlálásokat kémleli.

Négy államban még nem dőlt el a küzdelem

Az 50 szövetségi állam két-két szenátort delegál a Kongresszus felsőházába, a 100 szenátor közül 35 mandátumáról döntöttek a választók november 8-án. A jelenlegi testületben 50-50-es mandátumegyenlőség volt az elmúlt két évben, a demokratapárti Kamala Harris alelnök szavazatával volt meg a Demokrata Párt többsége.

Jelen állás szerint eddig 48 szenátora van a demokratáknak és szintén 48 a republikánusoknak az új testületben.

Négy államban még nem prognosztizálhatóak a végső adatok: Nevadában, Alaszkában, Arizonában és Georgiában. Szerda délután egy ötödik billegő államban, Wisconsinben a republikánus szenátorjelölt előnye behozhatatlanná vált a szavazatszámlálás során.

Georgia: akár második forduló is lehet

Georgia államban a szavazatok 96 százalékának összeszámlálásánál a demokrata Raphael Warnock a voksok 49,2  százalékának besöprésével vezet szintén a republikánus színekben induló, egykori amerikai futball-játékos Herschel Walker előtt, akinek jelenleg 48,7 százalékon áll a támogatottsága.

Ha a győztesnek nem lesz meg az 50 százalékos támogatottsága – ez lehetséges, hiszen itt egy harmadik jelölt visz el voksokat a két nagy párt szenátorjelöltje elől –, a helyi állami szabályok szerint második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot besöprő jelölt között. Ezt december elején rendezik meg.

A választási verseny pikantériája, hogy ha a másik négy billegő államban nem dől el egyértelműen a szenátusi többség sorsa, akkor könnyen a georgiai verseny kimenetele döntheti el azt, hogy melyik párt szenátorai kerülnek többségben ott.

 

Nyitókép: Raphael Warnock egy kampányrendezvényen a georgiai Mariettában november 5-én. Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2022. november 09. 21:59
Eldőlt, itt decemberben második forduló lesz. Hamarosan kiderül, lesz e annak tétje.
Reszelő Aladár
2022. november 09. 17:13
Azért nagyobb republikánus fölényre lehetett eleinte számítani. De sebaj, a demokraták elhiszik, hogy mindent jól csinálnak, tán még Bident is elindítják újra. Azt már korábban láttuk, hogy sokmindent szeretnek a választások idejére optimalizálni. A jót mindig elé, a szar inkább mögé. Náluk majd most indul el az infláció rendesen, most szűnik meg majd jónéhány munkahely. De a lényeg, hogy a demokraták elhiggyék, hogy minden a legnagyobb rendben van.
Gentry69
2022. november 09. 15:33
Tényleg szoros: https://townhall.com/liveblog/2022/11/07/live-blog-2022-midterm-elections-n229
T. Péter
2022. november 09. 15:24
Tamás, a "control the Senate" _nem_ ellenőrzést jelent. Továbbá, "kerülnek többségbe."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!