Kiélezett versenyben dönt Amerika a világ sorsáról – így áll most az amerikai választás

2022. november 09. 07:23

Mutatjuk a legfrissebb adatok összegzését!

2022. november 09. 07:23
null

A közép-európai idő szerinti reggeli és déli adatok is azt mutatják: összességében nem lett eddig akkora, mindent gyorsan eldöntő republikánus áttörés, mint amit a választás előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok mutattak.

A szövetségi képviselőházi választáson – melyben az összes, 435 képviselői helyről döntenek a következő két évre – a republikánusoknak eddig 207, a demokratáknak 188 helyet jósol a Five-Thirty-Eight választási elemző oldal, míg a többi helyet még bizonytalannak tartják az eddig beérkezett adatok alapján. A többséghez 218 képviselői helyet kell megszerezni – ehhez azért jóval közelebb vannak a republikánusok.

2020 óta a demokratáknak van többsége a Képviselőházban, 220 képviselővel.

A szövetségi szenátusi választáson a Five-Thirty-Eight 48 szenátort jósol a demokratáknak és 47-et a republikánusoknak, a maradék helyek eloszlása még kétséges. A szövetségi Szenátusba minden állam két szenátort küld, népességüktől függetlenül, összesen 100-at. A többséghez 51 szenátori helyet kell szereznie az egyik pártnak.

2020 óta 50-50 szenátora van a két oldalnak, ám Kamala Harris alelnök, egyben a Szenátus elnökének plusz szavazatával a demokraták felé billent eddig a mérleg nyelve.

 

 

 

Az ezután beérkező adatok alapján dől majd el, hogy a szövetségi törvényhozás két házában melyik oldalnak lesz többsége: előfordulhat, hogy megoszlik majd a két házban a hatalom, és az is, hogy az egyik párté lesz a többség mindkét házban. A törvényhozási többség alakulása nagyban meghatározza majd azt is, hogy Joe Biden demokrata párti elnöknek mekkora mozgástere marad ciklusa második felére. Saját párti törvényhozási többség hiányában a republikánusokkal kellene egyezkednie minden törvényjavaslatról, illetve marad az elnök számára a rendeleti kormányzás szűk és rögös útja.

Részletes választási hírfolyamunkat itt olvashatják tovább!

Fotón: a washingtoni Capitolium, a szövetségi törvényhozás épülete (Patrick Semansky / POOL / AFP)

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2022. november 09. 10:48
Erről ennyit. Bukás a normalitásnak. Jöhetnek a további szobrok a nigger kábítószerdílereknek.
Belakiss
2022. november 09. 10:11
Ezzel Putyinnak végképp annyi. Még az atomot persze bedobhatja, és akkor mindenkinek annyi.
Wolfram004
2022. november 09. 09:57
Már rég nem az a balodal legnagyobb bűne, ami tettek, hanem ami tennének: kiszolgáltatnák az országot a nyugatnak, a "demokráciának", a "jóságnak és szeretetnek", meg a többi, mindenféle jónak. Több pozitív kulcsszó most nem is jut eszembe, amit a nyugat (usa) magára aggatott. A fiatalok ennek a médiáján szocializálódtak, a még fiatalabbak a fészbuk emlőin, és sajnos válogatás (és gondolkodás) nélkül hisznek mindent, ami abból ömlik rájuk. Az idősebbek már megtanulták milyen az, amikor hazudnak nekik.
Zsolakomarom
2022. november 09. 09:46
"Októberben is emelkedtek a fogyasztói árak. A KSH adatai szerint 21,1 százalékos volt a 10. havi infláció" Akkor ismet: BAZD MEG ORBAN
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!