Közel egy napja vitáznak folyamatosan a szociális törvényről a parlamentben

2022. október 27. 06:54

Obstrukció az Országgyűlésben: közel egy napja nem engedi lezárni a szociális törvény vitáját az ellenzék néhány képviselője.

2022. október 27. 06:54
null

A csütörtök hajnali órákban még mindig tartott a szerda reggel óta 9 óta zajló országgyűlési vita a szociális törvényről. Az obstrukciót az ellenzék néhány képviselője vetette be, folyamatos felszólalásokkal életben tartva és így lezárhatatlanná téve a vitát.

Az obstrukcióban az LMP és a Párbeszéd politikusai vesznek részt, többek között Tordai Bence és Jámbor András.

A szociális törvény módosítása kimondaná a következőket: az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős. Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni. Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn. Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése. Ha az egyén szociális biztonsága mindezek ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.

A közel egy napja tartó parlamenti vitában Jámbor András szerint azt tudakolják a kormánytól: az a céljuk, hogy választ kapjanak, mi indokolja a szociális törvény módosítását, mit akar ezzel elérni a kormány egy közelgő válság előtt.

Jámbor egy Facebook-posztjában arról ír: „a Fidesz elkövette azt a hibát, hogy nem kötötte időkerethez a vitát, azt gondoltuk mi, ellenzéki képviselők, hogy akkor addig vitázunk ezekről a kérdésekről, ameddig nem kapunk valódi válaszokat”.

 

Fotó: Jámbor András Fb

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2022. október 28. 10:49
Amikor a Fidesz kormány bevezette a rezsicsökkentést, akkor az ellenzék azt kifogásolta, hogy a tehetősebb embereknek is olcsóbb lesz a villany, meg a gáz és ezzel az olcsó energiával fogják fűteni a medencéjüket! Értem! Most meg az ellenzéknek az a baja, hogy akik anyagilag megtehetik, hogy gondoskodjanak a családtagjukról, azoknak bizony ezt meg is kell tenni! Nem értem! Valami ellentmondást érzek!
Jaja
2022. október 27. 20:20
Erről a képről sugárzik az értelem.. Ja..nem!
Karbantartó9
2022. október 27. 19:28
A majomketrec előtt pont ilyen képet lehetne csinálni. Szánalom, hogy ezek képviselők lehetnek!
Nozi03
2022. október 27. 17:20
Vannak dolgok amikről nem tehet az ember: 1) hogy hova, milyen családba születik és 2) hogy milyen testi adottságokkal, képességekkel, genetikával, esetleg betegségekkel, fogyatékosségokkal születik. Aztán mindem másról már tehet, a tanulmányi eredményeiről, a munkahelyi előmeneteléről, az időközben beszerzett életmódfüggő krónikus betegségeiről. Az állam és az önkormányzatok feladata szerintem maximum annyi lenne, hogy megteremtse a feltételeket, hogy kellő szorgalommal származástól fügetlenül bárki jó eredményekkel el tudja végezni az iskoláit és jó álláshoz juthasson, illetve, ha valamilyen fogyatékosságból vagy balesetből adódóan nem tud gondolsodni magáról, akkor ebben segítsen. A hazai egészs...khm begegségügy pl. gyalázatos állapotban van, de azért basszus, mennyi terhet le lehetne venni róla, ha az emberek csak kicsit jobban felelősseget vállalnának a saját egészségükért és nem másokra mutogatnának, hanem odafigyelnének az egészseges életmódra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!