Beidézte Trumpot a zavargásokat vizsgáló képviselőházi bizottság

2022. október 14. 06:40

A testület végül úgy döntött, hogy a 2021. január 6-án, a Capitoliumnál történt zavargásokkal kapcsolatban meghallgatnák a volt amerikai elnököt.

2022. október 14. 06:40
null

A vizsgálóbizottság 16 hónapnyi munkáját összegezték legutóbb, ahol a testületi ülésen több bizonyító erejű felvételt is meghallgattak. Donald Trump beidézéséről a bizottság demokrata elnöke elmondta, a volt amerikai elnök meghallgatása elszámoltathatóság kérdése az amerikai emberek felé.

– mondta Bennie Thompson.

Liz Cheney, a testület republikánus társelnöke szerint azonban a bizottság kötelessége, hogy válaszokat követeljen „attól az embertől, aki ezt az egészet mozgásba hozta”. Az elmúlt bő másfél évben a kongresszusi csoportnak ez volt a tizedik és a szakértők szerint valószínűleg az utolsó ülése a jövő hónapban tartandó félidős törvényhozási választások előtt.

Tüntetők a Capitoliumban Fotó: Saul Loeb/AFP
Tüntetők a Capitoliumban Fotó: Saul Loeb/AFP

A kilenc tagú testület hét demokrata párti és kettő republikánus párti tagból áll. A republikánus tagok Donald Trump párton belüli éles bírálói. Cheney a párt előválasztásán azt mondta, mindent elkövet a jövőben, hogy Donald Trump ne kerüljön a Fehér Ház közelébe. 

– reagált Trump a Fox Digitalnak arra, hogy beidéznék.

A volt elnök úgy folytatta, hogy a bizottság tevékenysége nem más, mint boszorkányüldözés, amelyben két olyan republikánus vesz részt, akiket kidobtak a pártból. Donald Trump nem reagált arra, elmegy-e a bizottság következő ülésére.

A republikánusok szerint a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak elegendő információ volt a birtokában arról, hogy a tüntetések feszültté válhatnak, mégsem intézkedett a Capitolium védelmének megerősítéséről. A tavaly januári zavargásban, ahol a tüntetők behatoltak a Capitolumba, összesen öten haltak meg, köztük egy rendőr, száznál is többen pedig megsérültek.

Kapcsolódó

Vizsgálat: Trump a Fehér Házból nézte végig a Capitolium ostromát, de nem tett ellene semmit

A demokraták dominálta kongresszusi vizsgálóbizottság szerint az amerikai elnök még saját stábja és családtagjai könyörgésére sem volt hajlandó leállítani a dühödt tömeget, amikor 2021. január 6-án a beszédét követően megtámadták az amerikai törvényhozás épületét. Bővebben!

A demokraták dominálta kongresszusi vizsgálóbizottság szerint az amerikai elnök még saját stábja és családtagjai könyörgésére sem volt hajlandó leállítani a dühödt tömeget, amikor 2021. január 6-án a beszédét követően megtámadták az amerikai törvényhozás épületét.

(MTI)

Nyitókép: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. október 14. 10:06
Nacico Bidenco Adolphco Sztalinco djemokrácilyá szu?
Menhetten
2022. október 14. 09:32
Trump meg a bandája top secret iratokat lopkodtak ki a fehér házból, köztük top secret/SCI/HCS iratokat, amik az amerikának dolgozó kémek/informátorok azonosítására alkalmas adatokat tartalmaznak. Az egész világ megdöbbent, hogy van ilyen hülye... Ez a legtisztább hazaárulás! Putin, Trump, Bolsonaro, Orbán, Dzsongun... A Föld szemete. https://uploads.disquscdn.com/images/39bcab07ad1d708a6467520dc04d15ffba3c6f32393c49ace31084f9e00475cb.jpg
madar299
2022. október 14. 09:00
Jönnek a választások , le kell valamivel járatni !
Reszelő Aladár
2022. október 14. 08:52
Szóval van a jó és a rossz erőszakos demonstrácó. Ha feketék őrjöngenek, embereket rángatnak ki autókból boltokat pakolják ki és saját államot kiáltanak ki, az rendben van és meg a rendőröket is messzire kell vonni. Ha viszon fehérek törnek be a Capitolimba, akkor mindet le kellett volna lövetni. Aki nem ment be, de ott volt a környéken, azt pedig életfogyra ítélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!