Lazítana a fegyverviselés szabályain az Európai Bizottság

2022. október 27. 18:33

Az EB felülvizsgálná a polgári felhasználású, és a riasztó-, jelzőfegyverekre vonatkozó szabályokat a közbiztonság erősítése érdekében - közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

2022. október 27. 18:33
null

Az uniós bizottság által bemutatott javaslat szerint a polgári felhasználású lőfegyverek behozatalára, kivitelére és tranzitjára vonatkozó frissített uniós szabályok visszaszorítanák az illegális fegyverkereskedelmet az Európai Unióban. Becslések szerint ugyanis az unió területén mintegy 35 millió lőfegyvert tartanak illegálisan, és körülbelül 630 ezer további fegyvert ellopottként vagy elveszettként tartanak nyilván – közölték.

Az Európai Bizottság elképzelése szerint

az új szabályok egyszerűbbé tennék a polgári felhasználású fegyverek legális kereskedelmét,

csökkentenék a gyártók, a kereskedők és a vásárlók adminisztratív terheit. A felülvizsgált szabályok lehetővé teszik a tagállamok közötti összehangolt ellenőrzéseket a fegyverek nyomon követhetőségének javítása érdekében.

A javaslat mentesítené a lőfegyvergyártókat, -kereskedőket és vásárlókat a behozatali és kiviteli engedély megszerzéséért fizetendő díj alól, és nem lesz szükség előzetes behozatali vagy kiviteli engedélyre az európai lőfegyvertartási igazolvánnyal rendelkező vadászok és sportfegyvert használók számára.

Szigorodnak a műszaki szabványok a riasztó- és jelzőfegyverek esetében, ami segít majd megakadályozni, hogy halált okozó lőfegyverekké alakítsák át őket.

Minden olyan fegyvert, amely nem felel meg ezeknek az előírásoknak, lőfegyverként kell azonosítani

– írták.

A fegyvereket és alkatrészeiket csak engedéllyel rendelkező kereskedők értékesíthetik, továbbá dokumentum fogja igazolni, hogy a fegyver vevője az áru végső felhasználója. Ez a tervek szerint csökkenteni fogja annak kockázatát, hogy a legális gazdaságból a feketepiacra kerüljenek. Végezetül a nemzeti hatóságoknak ellenőrizniük kell majd, hogy az engedélyért folyamodó személy kérelmét egy másik tagállamban esetleg elutasították-e.

Ilyen esetben meg kellene tagadniuk a fegyver behozatali vagy kiviteli engedélyének kiadását - tették hozzá. A javaslatot az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács megvizsgálja. Elfogadását követően a szabályok közvetlenül alkalmazandók lesznek az EU egész területén.

(MTI) 

Nyitókép: MAURIZIO GAMBARINI / POOL / AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Upsz
2022. október 28. 07:39
Hát ahogy én olvastam, lehet rosszul, a sport és vadász fegyverek némileg olcsóbban és egyszerűbben jutnának az arra érdemesekhez viszont a gáz és a többi kamu fegyverhez jutás jobban lenne ellenőrizve. Mert ugyi azok éles fegyverré alakithatok. Kérdés : venni 1 fekete t72 vagy szaladgálni a gumilovedekes vacakom hadipuskává bigyozása miatt? :) szerintem 100-1ember olvasta a cikket
Vasalo
2022. október 28. 06:52
Azért felettébb érdekes. Egy FOS forrás külföldön pontosan ellenkezöleg tálalta a hirt. Szerintük ez komoly szigoritás a fegyverpiacon. Söt elolvasva a hirt egy ujabb jogelvonás a tagállamoktol, mert központi europai nyilvántartást vezetne be. Söt Johansson már sürgette a tagállamok törvényhozását az elfogadásra. Annyira nem érdekel a téma, hogy tovább tanulmányozzam, de röhej amikor az EU 35 millio ILLEGÁLIS FEGYVERRÖL beszél, de törvényeket akar hozni a legális fegyverekre, olyankor amikor a szomszédban háboru folyik, és az EU ellenörizetlenül és számolatlanul önti a pénzt meg a fegyvert a háboruba. Nem hiszem, hogy Ukrajnában létezik akár egy mini sohivatal is, amelyik rögzitené az odavitt fegyvereket, és egész biztos, hogy az EU határörei az ukrán határon nem igen fogják ellenörizni az állitolagos menekülöknél a fegyvert. Megint csak terelés, etetés, közben meg folyik a hatalomátvétel. Csak nehogy az a 35 millio fegyver el is süljön.
Hunmagyar
2022. október 28. 06:26
Az ukri fasiszta alakulatokat mar felfegyverezték. Most jöhetnek a migrik. Ki van ez találva. Mi meg ülünk és mosolygunk ahogy szövik a prüsszeli-vsingtoni kamcsik a terveiket ellenünk.
khomeini
2022. október 27. 22:27
nem is értem, hogy írhatja elő az EU, hogy ki viselhet fegyvert Magyarországon... Ha valami, ez az egyik legalapvetőbb nemzeti szuverenitási kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!