A szélsőbalos erőszak veszélyére figyelmeztet egy amerikai újságíró

2022. október 25. 12:55

Riporteri munkája közben verték meg az antifasiszta aktivisták Portlandben, most a szélsőbalos erőszak terjedésére figyelmeztet Andy Ngo, egy vietnami származású, vállaltan meleg újságíró Budapesten.

2022. október 25. 12:55
null

Andy Ngo vietnámi származású, vállaltan meleg amerikai újságíró, aki azután lett világhírű, hogy Portlandban a szélsőbaloldali antifa aktivistái súlyosan megverték, miközben újságírói munkáját végezte. 2021-ben könyvet jelentetett meg a szélsőbaloldali mozgalomról, most pedig az amerikai szélsőségekről beszélt az MCC meghívására.

Ngo az MCC Lunch Talks vendégeként érkezett Budapestre, beszélgetőtársa Veszprémy László Bernát történész, a Corvinák főszerkesztője, lapunk munkatársa volt. Mint Ngo bevezetőjében elmondta,

az Antifa nem egy egységes szervezet, hiszen sok, önálló elemből áll,

és nincsen minden tagszervezetük nevében benne az „Antifa” szó, mely az antifasiszta kifejezést takarja. Az Antifa eredetileg a weimari Németországban a kommunisták utcai egysége volt, a nácik ellen küzdöttek, és ma is vállalható jelszavak mögé bújtatják tevékenységüket, mint az antirasszizmus és a demokrácia. Valójában azonban egy erőszakos, több esetben gyilkosságokért is felelő szervezet, ami teljesen aláássa az amerikai demokráciát.

Az Antifa főleg Trump elnöksége alatt volt aktív, mivel csak dolgokkal szemben tudja meghatározni magát. Mára főleg más baloldali ügyek mögé bújik el, mint a BLM vagy a transzjogok.

Veszprémy kérdésére Ngo felvázolta, hogyan néz ki az Antifa működése: a megtudják, hogy konzervatív vagy vallásos rendezvény lesz egy városban, a közösségi médiában kezdenek szervezkedni, és olyan szövegeket posztolnak, hogy „minden eszközzel meg kell akadályozni" az eseményt. Ezzel elkerülik az erőszakra buzdítást figyelő és tiltó algoritmusokat, de

olvasóik értik, hogy erőszakos fellépést hirdetnek a rendezvény ellen. 

Különösen kedvelt módszerük a rendezvénynek helyet adó intézmény, kávézó, előadóterem megfenyegetése, megtámadása vagy felgyújtása. Aktivistáik közönséges bűnözők, de a rendőrség hiába végzi el a nyomozást, mert az ügyészek, akiket nem egyszer Soros György támogat, elvágják az ügyeket. Továbbá közösségi adományozás eszközével kifizetik aktivisták óvadékát, még akkor is, ha az csillagászati összegekbe kerül.

Ngo az Antifát az iszlamistákhoz hasonlította, hiszen amióta a Veritas projekt egyik újságírója beépült egy Antifa szervezetbe, tudjuk, hogy a tagokat indoktrinálják, kötelező olvasmányokat, „szent könyveket” olvastatnak velük, de kiképzést kapnak az utcai erőszakból is. 

Veszprémy kérdésére, miszerint kik is adják a csoport magját, Ngo szerint az általa kutatott portlandi Antifa nem mind fehér, mint a sztereotípia tartja, de igenis vannak köztük közép- és felsőosztálybeliek. Mindenesetre a magukat transzneműként meghatározók felülreprezentáltak, hiszen ez a csoport kevesebb, mint az USA lakosságának 1%-a, mégis a tagok 15-20%-át adják ki.

Az Antifa

nem csak jobboldaliakat, de például a transzokat nőként el nem fogadó klasszikus feministákat is megtámadja, megfélemlíti.

Az Antifa hittétele, hogy a vita, a beszélgetés, a diskurzus az elnyomók érdekét szolgálja, és ezért a szólásszabadság a legveszélyesebb dolog a világon. Ez bizonyos baloldali szerzők, így Marcuse nézeteinek logikus következménye. Sajnos a demokrata vezetők nem szólalnak fel ellenük, legitimnek tartják a csoport működését, a jobboldal pedig kevés a megállításukra.

Ngo kiemelte, hogy egy olyan beszélgetést, mint amilyet az MCC tart, nem lehetne megtartani Portlandben, de egyetlen más amerikai városban sem. Ha meghirdetnék, az Antifa azonnal megzavarná, és a hatóságokat nem érdekelné az egész. Ngo egyik fő üzenete volt a beszélgetés során, hogy

nem lehet eléggé ijesztően lefesteni azt, ami jelenleg az Egyesült Államokban zajlik.

„Szinte hitemet vesztettem Amerikával kapcsolatban” – vallotta be az újságíró, aki szerint „ironikus”, hogy szülei a kommunizmus elől menekültek el Vietnamból, most pedig az ő fiukat támadták meg kommunisták – Amerikában.

Ngo Magyarországot „gyönyörű, biztonságos” országként jellemezte, de arra kérte a magyarokat, hogy mindezt ne tekintsék „magától értetődőnek”, mert semmi sem az, és a szélsőbaloldali erőszak bármelyik országban fel tudja ütni a fejét. A nyugatiak lenézik Magyarországot, azt mondják, itt diktatúra van, pedig valójában itt van szólásszabadság, itt lehet még szabadon beszélni.

 

Fotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2022. október 25. 18:09
és hogy a témához is hozzászóljak: " de arra kérte a magyarokat, hogy mindezt ne tekintsék „magától értetődőnek”," ezt nagyon meg kell fogadni..
Kybon
2022. október 25. 15:43
Kezd beérni a vegyipar, illetve egyre többen érzik, hogy valami nagyon el fog fogyni. Ha eljön az öldöklés ideje, nem megmondható, ki marad életben. De a most nyannyogó ballibek az első hullák közt lesznek (kár, pedig kicsit "élvezhetnék", mit támogattak, amikor még volt mit enni...).
Dr. Greta Grünberg
2022. október 25. 15:22
Antifasiszta nácítlanító speciális társadalmi- és hadműveletek kellenek a fehérfasiszta kultúrterror végleges felszámolására!
LancelotDuLac
2022. október 25. 13:31
figyelmeztet a fasiszta szélsőjobbos patkány! xDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!