Horthynak állít szobrot a Mi Hazánk a parlamentben

2022. augusztus 29. 12:26

Novák Elődék szerint utolsó kormányzónk munkássága egyértelműen szoborért kiált.

2022. augusztus 29. 12:26
null

„Horthy-szobor avatása a Parlamentben a Hazatérés Napján” címmel tart sajtóeseményt a Mi Hazánk teljes országgyűlési képviselőcsoportja az Országgyűlés alelnöki irodájában.

„Miközben a baloldal a III/III-as Horn Gyuláról és a fehérellenes terrorista Nelson Mandeláról nevez el közterületet, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani, hogy bár utolsó kormányzónk munkásságát lehet kritizálni bal- és jobboldalról egyaránt, és jogosan, de a Horthy-korszak 25 évét összehasonlítva a rendszerváltás óta eltelt évtizedekkel: egyértelműen szoborért kiált” fogalmazott Facebook-oldalán Novák Előd. Hozzátette:

Hiánypótló kezdeményezésünk azt célozza, hogy az Országház kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett kapjon helyet utolsó kormányzónk is”

 Fotó: MTI | Mohai Balázs

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
most
2022. augusztus 30. 18:30
pár tény: a deportálások a német megszállás után kezdődtek, de előtte azért volt három zsidótörvény (utolsó 1941ben), sőt egy numerus clausus 1919ben, sőt munkaszolgálat (pl sokakk mellett Rejtő Jenő is ebben halt meg, fegyvertelenül 1943 januárban). Horthy, bár megtehette vna, a megszállás után sem mondott le, sőt nagyon is aktív maradt, a kormányrendeleteket is szignálta, adott esetben felülbírálta. A deportálásokat nem bírálta felül. Egyébként már a szovjet hadüzenettel is önjáró volt, ilyet a korabeli jog csak vészhelyzet esetén engedett (volna) de az nem volt, a SzU-nak esze ágában sem volt megtámadni Magyaro-t. A megszállást mintegy 120 000 német katona hajtotta végre, akik utána zömmel távoztak a keleti frontra. Júniusi élelmezési létszám 46 507 német katona maradt itt, ebből lejön a XI. n hadtest utánpótása, akik ekkor már a hadihelyzet romlása kapcsán Kárpátalján vtak, valamint lejön a fennmaradó rész mintegy fele, akik kényszersorozott magyaro-i svábok vtak, m állampolgásággal, sok esetben német nyelvtudás nélkül, és ált. kiképzés alatt vtak, és nehézfegyverzetük 3 db, kiképzést szolgáló rohamlöveg volt, ezzel szemben a m hadseregnek még ekkor is 2oo feletti harcjárműve volt. Szokás Veesenmayert emlegetni, mint fő felelőst, ő megbízottként a német követség felett rendelkezett, igazgatási feladot nem látták el. A másik: Eichmann visszaemlékezeiben 15 fős stábját említi, ebben a szakács és a sofőr is benne van. A a félmillió zsidó deportálását + előtte a gettósítást a m. csendőrség hajtotta végre. Ez a tény. H. valóban leállította az utolsó kontingens, a bp-i zsidóság kiszállítását (de csak azt), és ezt is csak rendkivül súlyos nyugati fenyegetésekre tette. És hát ekkor már rég tudnivaló volt, hogy a háború elveszett. Érdekes még Koszorús ezredes (az esztergomi I. páncélos dandár pk-ja), akit egységével Horthy a Várba rendelt, mai kutatások szerint nem a bp-i zsidók megmentésére érkezett, hanem a pesti zsidók szállítására Pestre összevont csendőrség H-ellenes puccsától tartottak. Jellemző módon, míg Koszorús a Várban volt az egységével, Kistarcsáról, Budakalászról, és más környéki falvakból zavartalanul folyt a deportálás. Egyébként aug. végén Horthy újra engedélyezett kisebb deportálásokat, egészen a román kiugrásig. És röviden: az októberi kiugrást vmi elképesztő módon elszabta. Ezután az ország nyílt hadterületté változott, felégett, romba dőlt És igen: zsarolták a fiával októberben. Hogy inkább lemondott Szálasi javára, mert féltette a fiát, magánemberként nem vetek rá követ. Ő is magánemberként döntött. Nem államférfiként. Nem látom ,miért kéne szobrot kapnia.
orygabor
2022. augusztus 30. 11:36
Azért itt is van ideológiai zűrzavar: Egy meglehetősen konzervatív (mindemellett becsületes úriember) politikus és egy szélsőjobbos plebejuspárt?
Bika57
2022. augusztus 30. 08:11
Nem kell ezen problémázni a Gréczy rendszeresen állit.
Zolotarjov
2022. augusztus 30. 07:50
A DK egy Apró Antal szoborral reagál..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!