„Dohányfüstmentes generáció” létrehozását javasolják az Európai Bizottságnak

2022. augusztus 24. 17:06

A javaslat értelmében a 2010 után születettek felnőtté válásuk után sem vásárolhatnának dohánytermékeket.

2022. augusztus 24. 17:06
null

Az Európai Bizottság asztalára került egy polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy létrejöjjön az első füstmentes generáció 2030-ra. Ez azt jelentené, hogy azok, akik 2010 után születtek, ne vásárolhassanak felnőtté válásuk után sem dohányterméket. A kezdeményezők arra kérik a Bizottságot, hogy javasoljon olyan jogszabályokat, melyek útján az új generációk megóvhatók a dohányfüggőségtől, és fel lehet lépni a kapcsolódó környezeti kockázatok és a dohányzás ellen.

A kezdeményezés emellett intézkedéseket sürget dohány- és csikkmentes strandok, folyópartok és nemzeti parkok európai hálózatának létrehozásáért, a szabadtéri füstmentes terek kiterjesztéséért, valamint a dohányreklámok betiltásáért.

Az Európai Bizottság megjegyezte, hogy a kezdeményezésre irányuló kérelem formailag megfelelő, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta. A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amelyre egy év áll rendelkezésükre. Új-Zélandon tavaly decemberben fogadtak el hasonló szabályzást. Ott a törvény hatályba lépésekor 14 évesek vagy fiatalabbak soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket az országban.

Nyitókép: Artur Widak/AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. október 21. 13:04
jó, de legyen LBMTQ-WTF mentes is egyben...
Zsolakomarom
2022. augusztus 25. 09:37
Ebben a generacioban szinte senki nem dohanyzik. Vapezni vapeznak, de nem rengetegen. Ha betiltjak, majd fognak. Felnottek reszere csak ne tiltsanak be semmit, plane ne Brusszelben.
Jam.
2022. augusztus 25. 09:18
akkor szívunk kokaint [email protected]ük a mákot...lopkodjuk a ragasztót.. a csavarlazítót...levegöt lehet szívni???
BlancoAgilon38
2022. augusztus 24. 23:27
És mi vagyunk fasiszták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!