Folytatódik a „bal”-politikai vígjáték Baján

2022. augusztus 07. 12:30

Egymás ellen készítenek előterjesztéseket a szétesett bajai koalíció tagjai. Személyeskedik és egymásra fenekedik a helyi Momentum-MSZP-MMM és a DK-Jobbik a baloldal kezére jutott Bács-Kiskun megyei városban.  

2022. augusztus 07. 12:30
null
Joó István
Joó István

A legutóbbi önkormányzati ülésen az 2019-es önkormányzati választásra egyesült, de később szétszakadozó baloldal állandó, ádáz belharca tükröződött a személyeskedő előterjesztésekben is. Itt is megfigyelhető az, ami például Egerben, Szekszárdon, Gödön vagy éppen Pécsett, hogy kiszorítósdi folyik pártok, személyek között az összefogás egyre összecsuklottabb zászlaja mögött.

Kiseprűzni a polgármester legfőbb támaszát?

A kívülállók szemével szórakoztatónak is mondható baloldali békaegérharc új ütközete azzal kezdődött, hogy a helyi DK-t vezető László Károly volt alpolgármester – akit még a momentumos Nyirati Klára polgármester bírt lemondásra 2020 nyarán –, előterjesztett egy határozati javaslatot Búcsú Lajossal szemben, aki a polgármester tanácsadója, kampányvezetője, illetve a baloldal által 2019-ben elnyert városvezetés szürke eminenciása.

László Károly azt szerette volna elérni a költségvetés módosítása kapcsán, hogy

a polgármester befolyásos háttéremberének városházával kötött szerződését bontsák fel.

Ezt azzal indokolta, hogy a tanácsadó sértegette a Facebookon, holott a képviselőtestület 2020-ban hozott egy határozatot a közös fellépésről a városi közéletben eluralkodott gyűlöletkelő megnyilvánulások ellen.

László Károly helyi DK-elnök és képviselő állítása: Búcsú őt és családját sértegető módon említette egy Facebook-poszt alá kommentelve, tehát megsértették a jó hírnevét, társadalmi megítélését indokolatlanul hátrányosan befolyásolták. Az átlag fészbúkolásban enyhének számító komment egyébként főleg a helyi DK-t ekézi: „Nincs bajai DK. Duma van. Elvesztette az előválasztást (…) nincs tagság, aktivistahálózat. Van egy csődtömeg elnök, csődbe vitte a családját és ez a sorsa a pártszervezetnek, ha ő marad. Ez kedvez a Fidesznek…”

Az előterjesztést napokkal a júliusi ülés előtt nyújtotta be a volt alpolgármester. Ám jött az ellenlépés egy másik előterjesztés formájában, ami az ülésnap reggelén került az asztalra. Ezt az anyagot az MSZP-s alpolgármester, Hajdú Miklós jegyezte. Lényege egy indítványozás: sürgősséggel

vizsgálják ki a László Károlynak a hajdani alpolgármestersége idején állítólagosan történt jogtalan gépkocsihasználatát.

Az MSZP-s jelenlegi alpolgármester azért érzi ezt elengedhetetlenül fontosnak, mert a DK-s annak idején a városőrség, illetve és a közterület-felügylet autóival vitette magát – legalábbis egy Városházára most, azaz évekkel később érkezett névtelen bejelentés szerint.

A júliusi ülésen az MSZP-s politikus utóbbi, sebtiben benyújtott előterjesztésével előbb foglalkoztak az ülésen, mint a DK-s politikuséval. A fideszes Rácz Péter javaslatára értelmesebb döntés született. Azt szavazta meg a testület, hogy visszamenőlegesen valamennyi hivatali gépkocsi eddigi használatát vizsgálják ki Baján.

Tyúkperekkel verik magukat szét

 Viszont László Károly Búcsú Lajos megbízási szerződéses viszonyának megszüntetésére irányuló előterjesztése még csak részben sem ért célba. Erről végül nem is szavaztak, miután a jegyző úgy foglalt állást, egy ilyen lépés diszkriminatív volna, csak jogerős bírósági döntés birtokában határozhatna ilyesmit a testület.

A Bács-Kiskun megyei városban történt „tyúkper” szintű, de annál ádázabb fesztültség megértéséhez tudni kell, hogy az önkormányzati testületben eredetileg 9:6-os mandátumarányt hozó ellenzéki avagy baloldali győzelem született. Ám László Károly alpolgármester kvázi leváltása után

egy DK-Jobbik dominanciájú négyfős csoport elhagyta a momentumos polgármestert

támogató MSZP-s, MMM-es (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és civil összetevőjű csoportot. Lászlóék hol ide, hol oda szavaznak, nem egy ízben volt már, hogy a – jelenleg legnagyobb létszámú, hatfős – Fidesz-frakcióval együtt megakadályozták a polgármester szándékait.

Nyirati Klára momentumos polgármester a László Károly-üggyel kapcsolatban korábban arról panaszkodott a Jelennek, hogy a DK, illetve a párt országos közvetítői csak színleg segítettek neki a béketeremtésben: „Hányszor leültem beszélgetni erről Varju Lászlóval és Vadai Ágnessel, kértem, hogy tegyük helyre a dolgokat, de mintha tudomást sem vennének arról, amit mondok, csak azt nézik, hogy a DK erősödik, és nem foglalkoznak azzal, hogy mégis, milyen áron.”

A szóban forgó júliusi ülésen egyébként Kámánné Bari Bernadett, a Fidesz-frakció vezetője megütközését fejezte ki a Sikeres Bajáért Egyesület nevű baloldali blokk csatározásai miatt. Többek között ezt fűzte hozzá a jelenséghez: „Ezek az előterjesztések messze alulmúlják a bajai polgároktól kapott feladatot. Nem ezért vagyunk itt. Pozíciókról, régi sérelmekről nem szólhat a testületi ülés, kikérem a magunk és azon hivatali dolgozók nevében, akiknek ezeket az előterjesztéseket el kell készíteni.

A napokkal későbbi Bajai Halfőző fesztiválon ha nem rendeződtek is a helyi baloldal sorai, azért Nyirati Klára felvonultatott maga mellett több ellenzéki országos „nagyságot”. Ott kóstolgatta a tésztával kombinált halászlét a 2019-ben és később neki kampányoló Bajnai Gordon exminiszterelnök, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, bukott miniszterelnök-jelölt, Csőzik László, Érd polgármestere és Péterffy Attila pécsi városvezető (utóbbi városban szinén áll a koalíciós bál). Ki ne felejtsük Lamperth Mónika hajdani MSZP-s belügyminisztert, aki úgy volt vendégként bemutatva, hogy közben jó ideje már havi 400 ezer forintért oszt tanácsokat Baja civakodós városvezetésének.

 

Nyitókép: Nyirati Klára polgármester (Momentum) és László Károly (DK), még a mosolyszünet előtt

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bontó Zsuzsanna
2022. augusztus 09. 21:52
A szép kisváros szemétdomb lett . Egy exhibicionista tanárnő /felismerszik trágárságáról / ámokfutását szenvedjük.
APESZ72
2022. augusztus 08. 11:47
gg
tukkuta
2022. augusztus 07. 15:04
Csak két kérdésem maradt a szerkesztő úrhoz: mi az a békaegérharc, és mi más lenne - a tiszaival ellentétesen - a bajai halászlében, mint gyufatészta?
Ninini
2022. augusztus 07. 14:36
Kicsiben figyelhetjük, milyenek lennének nagyban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!