Harmincéves rekord hazánkban: kiugróan nagyot növekedett a foglalkoztatás 2022 első félévében

2022. július 29. 09:53

Minden várakozást felülmúlóan nagy dinamikával nőtt a foglalkoztatási létszám idén, a járvány s háború ellenére. Elemzésünk!

2022. július 29. 09:53
null

Szalai Piroska írása

2022 első negyedévében a foglalkoztatottak létszáma 107 ezer fővel, a másodikban pedig 74 ezer fővel emelkedett hazánkban. Ekkora növekedést az elmúlt harminc évben mindössze három alkalommal, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban tapasztaltunk. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az első negyedévben a növekedésünk háromnegyede, a másodikban pedig kétharmada a nőknél történt.

A KSH 1992 óta, azaz harminc éve készíti az ENSZ munkaügyi szervezetének módszerével a foglalkoztatási statisztikákat. Kijelenthető, hogy

az adataink minden előzetes várakozást felülmúlnak, csúcson vagyunk számos tekintetben, a háború még nem érezteti a negatív hatását. 

Íme a részletek:

  • Még soha nem dolgoztak hazánkban annyian, mint júniusban (4 millió 740 ezer fő);
  • A 20-64 évesek foglalkoztatási rátája a második negyedévben meghaladta a 80%-ot, ez a szint korábban elérhetetlennek tűnt. Komoly esélye van annak, hogy az idei átlagos éves ráta is el fogja érni a 80%-ot;
  • Az unió tagállamai közt az első negyedévben a 6. legmagasabb volt a foglalkoztatási rátánk a 20-64 éves korúaknál, 2010-ben még az egyik legrosszabbak voltunk;
  • Nálunk dolgoztak a legtöbben teljes munkaidőben, még Csehországban is kisebb volt az arányuk az első negyedévben;
  • A férfiak és a nők foglalkoztatási rátájának különbsége korábban is az unió átlagánál alacsonyabb volt nálunk, de most még tovább csökkent az eltérés;
  • A növekedést az elsődleges munkaerőpiac adta, már kevesebb, mint 80 ezer fő a statisztikában a közfoglalkoztatott;

Így hatottak ránk a világválságok

A szomszédunkban zajló háború júniusig még nem éreztette negatív hatását a munkaerőpiacon, a járványt pedig már minden bizonnyal kihevertük. A magyar munkaerőpiac regenerálódott egyik leggyorsabban az unióban a COVID-19 után. Nálunk mindössze egyetlen negyedévben volt visszaesés, 2020. második negyedévében a legszigorúbb karantén intézkedések időszakában. A kormány akkori nagyon gyorsan bevezetett munkahelymegtartó intézkedéseinek hatására

a foglalkoztatási rátánk már a harmadik negyedévben elérte a járvány előtti szintet.

Mindez jelentős belső szerkezeti átalakulással járt együtt, a járvány hatására nehezebb helyzetbe került ágazatok (pl. vendéglátás, turizmus) visszaesését kompenzálták más ágazatok (pl. kereskedelem, építőipar, informatika, stb.).

A baloldal riogatása ellenére a jelentős keresetnövekedés, a minimálbér és a garantált bérminimum 20%-os emelése a magyar munkaerőpiacra nem gyakorolt negatív hatást, nem csökkent a foglalkoztatottak száma és nem nőtt a munkanélküliség.

Épp az ellenkezője történt a baloldal várakozásainak.

Az előkészített, de még el nem indított állami beruházások halasztásának sem várható a komoly foglalkoztatást csökkentő hatása az idén még, hisz a versenyszférában továbbra is indulnak jelentős új munkahelyeket teremtő beruházások, valamint a lakossági építkezések, korszerűsítések csökkenése sem várható december előtt. Ezt egyrészt a jelenleg is igénybevehető támogatások inspirálják, másrészt a lakossági energiaárak növekedésének hatására is sokan előre hozzák a későbbre tervezett korszerűsítéseiket.

Mivel az adatfelvételt a magyarországi háztartásokban élők lakossági megkérdezésével végzi a KSH, az Ukrajnából menekültek kis részére terjed csupán ki, ezért kijelenthető, hogy

a tapasztalt bővülés nem miattuk történt.

Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egész Európában valós veszély a recesszió, s meg kell tennünk mindent azért, hogy a munkahelyek megmaradjanak – ahogy azt nemrégiben egy rádióinterjúban a miniszterelnök is tanácsolta.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2022. július 30. 13:12
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.
nick89
2022. július 29. 14:40
@kukubenko Aranybogár! Hazudtatok a rezsiharcról, a devizahitelesek megvédésétől a 2006-os gyurcsányterror felbujtóinak és tetteseinek megbüntetésén át a válságállómagyargazdaságig mindenről. "mikor lesznek az első nyilvános korrupciós büntetőeljárások?" Nagyon várom már a böszme, bolgár tehén, csekkatka, újhülye és a ceglédi ellen. Valami kérdés moslékosvödör?? Tedd fel nyugodtan. Válaszolok." A Kövér testvérek, az Elios-vej, Simicska, a lölő, Hernádi meg a többi haverod kimaradt a felsorolásból, pedig hétvégente együtt buliztok és vadásztok. Nem vagytok ti különbek, mert pont olyan trógerek vagytok, mint Marosán, Biszku, Fletó meg a többi.
Lombi
2022. július 29. 11:14
Gyurcsány: "Készülünk." -tenni ellene. -
llnnhegyi
2022. július 29. 10:50
Hatalmas többség dolgozni akar,tud. Ezért 2/3-4/5 többség a Orbán mögött. Nem Ágh Attila, Hegedűs Zsuzsa, Gyurcsány Ferenc, Kuncze-Horn Gábor , Lendvai Ildikó rettenetes liberalbolsevisták,hazug komenista maradványok, életük a minta. Piros a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!