Megismétlődhet Asia Bibi története? Ismét halálra ítéltek egy keresztényt Pakisztánban

2022. július 29. 11:00

A vád most is „istenkáromlás”, de bizonyíték ezúttal sem áll rendelkezésre. Valószínű, hogy a régi pakisztáni történet ismétlődik, és egy rosszakarója iktatná ki a keresztény férfit.

2022. július 29. 11:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Július elején halálra ítéltek egy keresztény férfit a pakisztáni Lahore városában, jelentette a Morning Star News. A vád „istenkáromlás”, a kerékpárszerelőként dolgozó férfit öt évvel ezelőtt tartóztatták le, miután feljelentették őt. 

Az eset nem példa nélküli, sőt, immáron jól ismert a pakisztáni keresztények hányattatott sorsát figyelők előtt. A helyi jog szerint az istenkáromlás fogalmát ugyanis nagyon könnyű kimeríteni, akár egy, az iszlámmal kritikus megjegyzés is elegendő lehet hozzá – de adott esetben ennyi sem szükséges. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az érdemi bizonyítást nem kívánó vád egyszerű rágalom, amivel keresztények haragosai próbálnak elégtételt venni vélt vagy valós sérelmeikért. 

A hivatalos jelentés nem állapított meg bűnt

A szóban forgó eset vádlottja Ashfaq Masih, aki korábban elutasította egy ügyfele, Muhammad Irfan arra vonatkozó kérését, hogy kerékpárjának megjavításáért a keresztény szakember végül ne kérjen munkadíjat. Mivel a vendég az iszlám vallásban elfoglalt státuszára hivatkozott, Ashfaq jelezte, hogy keresztény hite szerint Jézus Krisztust követi Mohamed próféta helyett. A vitát követően rendőrök jöttek a szerelőért, akik azért vették őrizetbe, mert egy bejelentés szerint a 36 éves pünkösdista Ashfaq nem tiszteli Mohamedet. Ashfaq védőügyvédje a Morning Star Newsnak nyilatkozva rámutatott, hogy védence egy közeli konkurensével is vitában állt, mivel az – állításuk szerint – féltékeny volt a keresztény férfi kiterjedt vendégkörére.

Az ügyvéd rámutatott arra is, hogy a bíróság számára készített hivatalos jelentés sem állapított meg istenkáromlást, az ítélet ennek ellenére született meg. 

Ellentmondásos az ügyészség viselkedése is. A vitában érintett első számú tanút, aki – a vád szerint legalábbis – saját fülével hallotta az „istenkáromlást”, végül nem idézték be a tárgyalásra. Az eredetileg tervezett öt tanúból pedig mindössze kettőt idéztek be, az ő vallomásaik pedig ellentmondtak egymásnak. Ashfaq Masih-ot végül bizonyíték nélkül ítélte halálra a lahori bíróság.

„Ashfaq lánya 3 éves volt, amikor apját letartóztatták” – mondta védőügyvéd – „és nem tudjuk, mennyi időt kell még várnia, hogy az apjával lehessen”. A család fellebbezést nyújt be a Legfelsőbb Bíróságon, ennek költségeit egy humanitárius szervezet már magára vállalta, és további jogi segítséget is nyújtanak Ashfaq-nak. 

A bírák félnek és asszisztálnak az iszlamista rendszernek

Joseph Jansen, a Voice for Justice nevű civil szervezet elnöke, aki nyomon követte az esetet, a Fides hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: „Ashfaq Masih halálos ítélete csalódást és félelmet kelt a teljes pakisztáni keresztény közösségben, és különösen az összes fogvatartottban, akiket hozzá hasonlóan istenkáromlással vádolnak”. Hozzátette, „elszomorító látni, hogy az ilyen vádak, amelyek a jogállamiságot lábbal tiporják, a csőcselék erőszakjához vezetnek a vádlottak ellen, akik nem tudják megvédeni magukat”.

Álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben minden bizonyíték kitalált, és Ashfaq Masih csak azért bűnhődik, mert munkájáért pénzt kért... 

A rettegett C295 jogszabály alapján a pakisztáni bíróságok gyakorlatilag automatikusan meghozzák halálos ítéleteiket a keresztény vádlottakkal szemben, abban az esetben is, ha – mint most Ashfaq Masih ügyében – az „istenkáromlásra” nincs semmiféle bizonyíték. A bírósági gyakorlattal kapcsolatban Azad Marshall püspök most úgy fogalmazott, a friss ítélet is igazolja a keresztények álláspontját, miszerint az első fokon eljáró bíróságok engednek az iszlamista nyomásnak, ami szinte minden istenkáromlási ügyben elítélést eredményez. „Nyilvánvaló, hogy az eljáró bíróságok bírái a saját bőrüket mentik azzal, hogy az igazságszolgáltatás terhét a legfelsőbb bíróságokra hárítják” – mondta Marshall a Morning Star Newsnak. A püspök szerint, bár a bírák tisztában vannak azzal, hogy

az istenkáromlási ügyek 99 százalékban személyes leszámolásról szólnak,

mégis asszisztálnak a rendszer működéséhez, mert félnek az iszlamista többség esetleges reakcióitól. Sürgette, hogy a kormány hozzon törvényt a visszaélések megakadályozása érdekében.  

Világszintű kiállás mentette meg

A pakisztáni keresztények helyzetére akkor figyelt fel a nagyvilág, amikor nemzetközi összefogás alakult ki Asia Bibi érdekében. A többgyermekes keresztény édesanyát 2009-ben fogták perbe istenkáromlás vádjával, amikor elmérgesedett egy vita közte és a vele együtt dolgozók között arról, hogy a földeken dolgozó nők közös vizes edényéből ihat-e keresztény nő is. A blaszfémia-vád után Bibit is halálra ítélték, majd tíz évet töltött a halálsoron, kivégzésére várva. A keresztény világ megmozdult érdekében, imamozgalmakat hirdettek, vezető politikusok helyeztek nyomást a pakisztáni kormányzatra érdekében, és a pápa is felszólalt, kérve szabadon bocsátását. Több nemzetközi mozgalom, köztük a Voice of Martyrs és a CitizenGO is petíciót indított a nő érdekében, amelyeket világszerte több százezren írtak alá. 

Bibi később a brit közszolgálati televíziónak így emlékezett vissza a halálsoron töltött időre: „A férjemtől megtudtam, hogy az egész világ imádkozik értem. Még a pápa is. Ez boldoggá tett. Tudtam, hogy az egész világ azért imádkozik, hogy a megpróbáltatásaim véget érjenek.

A nemzetközi nyomás hatására a pakisztáni legfelsőbb bíróság 2019-ben végül felmentette Bibit, amit szélsőséges iszlamisták részéről országszerte heves, erőszakba torkolló tiltakozáshullám követett. Miután több ország is menedékjogot ígért a nőnek és családjának, végül Kanadában telepedtek le, de épségük védelme érdekében pontos lakhelyük azóta sem nyilvános. 

Az ország januárban azzal került be a nemzetközi hírekbe, hogy ismeretlen fegyveresek támadtak két papra, akik közül az egyiket megölték, a másikat súlyosan megsebesítették.  Pakisztán a nyolcadik helyet foglalja el a kortárs keresztényüldözés intenzitását monitorozó Open Doors szervezet által kiadott legfrissebb, idei jelentésben, és hagyományosan a keresztények számára tíz legveszélyesebb ország között szerepel. 

--

Nyitóképünk illusztráció. – Forrás: MTI/EPA

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2022. augusztus 02. 14:59
És ezeket a 70-es IQ-jú férgeket kellene beengednünk?
Atilla
2022. augusztus 02. 13:16
George Soros emberjogi hadserge az EU demokratikus jogállamot védő hordája most hol van ? ? ? Véletlenűl ez nem "náci"cselekedet ? ? ? Micsoda szégyen és gyalázat ez az EU és Soros a hordájávl együtt ! ! !
Hunmagyar
2022. július 29. 14:40
A brüsszelitákat befogadnák: számukra nem létezik Isten, így isten-karomolni sem tudnak. Vigyék mindet.
budapesti
2022. július 29. 13:41
Mohamed hamis próféta volt, mint Joseph Smith. De ha egy mormon ilyent hall a maga szent emberéről, legfeljebb csúnyán néz, egy mohamedán viszont könnyen lehet, hogy megkésel. A "saját országában" meg automatikusan halálba küld egy feljelentéssel. Hamis próféta? Ez kemény, negatív vélemény, de önmagában nem gúnyolódás - mert lehet vitatkozni róla, elvileg. "Miért gondolod ezt?" "Szerinted ő maga prófétának hitte magát, vagy csak rosszhiszemű csalónak véled? Miért" "Meghallgatod az érveimet, hogy szerintem miért volt valódi próféta?" Ugyanezeket lehet elmondani, ha ilyen vélemény merül föl Mózest, Jézust, vagy Bahá Ulláht illetően. Más kérdés, hogy lehet szándékosan gúnyolódni is. "Mohamed pedofil volt, mert egy hadíth ("muszlim legenda") azt írta róla, hogy gyermekkorú lányt vett feleségül". Nos, egy hadíth nem bizonyíték. Szerintem rendet kéne tenni a tárgyilagos valláskritika és a vallásgyalázás közötti megkülönböztetés ügyében a törvények szintjén. Az iszlám világ - és benne főként Pakisztán - az egyik szélsőség, míg a másik szélsőség például a Charlie Hebdo, amely rendszeresen gyalázott több vallást, így a kereszténységet is. Folytak perek is ellene emiatt, de úgy látszik, hiába. Mindkét szélsőséget hatékonyan vissza kéne szorítani a jog eszközeivel. Ez például azt jelenti, hogy a C295 jogszabályt meg kell változtatni Pakisztánban, és minden hasonló, a vallásszabadságot sértőt minden más, mohamedán többségű államban. Másrészt viszont a vallásgyalázás fogalmát pontosabban körül kell határolni és kellőképpen szigorú törvényeket kell hozni ellene. Jó lenne, ha ilyenek nem lennének - ha nem önbíráskodás, zsarnokság, igazságtalanság, uszítás venné körül ezeket az ügyeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!