Észtország nem engedné, hogy az ott élő oroszok és fehéroroszok fegyverhez jussanak

2022. július 15. 17:19

Észtország megtiltaná a fegyvertartást a területén élő orosz és fehérorosz állampolgároknak - derült ki Kaja Kallas észt kormányfő új kormányának pénteken Tallinnban aláírt koalíciós megállapodásából.

2022. július 15. 17:19
null

A csaknem másfélmilliós Észtország lakóinak hozzávetőleg negyede orosz anyanyelvű, sokan közülük észt állampolgársággal is rendelkeznek. A fehéroroszok száma azonban alig egy százalék. 

Az Oroszországi Föderáció és Fehéroroszország állampolgárainak kiállított fegyvertartási engedélyeket érvényteleníteni fogják, továbbiakat pedig nem fognak kiadni”

– idézett az észt közszolgálati rádió a koalíciós szerződésből. 

Lauris Läänemets leendő belügyminiszter megerősítette az erre vonatkozó terveket. Mint mondta, az elképzelés megvalósítása a szükséges törvénymódosítások miatt több hónapot is igénybe vehet. Az észt fegyvertulajdonosok egyesülete március elején javasolta a fegyvertartási törvény módosítását, hogy csak észtek, illetve más uniós és NATO-tagországok állampolgárai juthassanak fegyverhez, illetve lőszerhez.  

Kallas pártja, a jobbközép Észt Reform Párt a szociáldemokratákkal és a nemzeti-konzervatív Haza Párttal (Pro Patria/Isamaa) állt össze miután az Észt Reform Párt és a balközép Centrum Párt koalíciója összeomlott. Kallas új kabinetje várhatóan a jövő héten kezdi meg működését. 

Mindhárom balti országban számottevő orosz kisebbség él. Észország, Lettország és Litvánia is tart a konfrontációtól Oroszországgal, különösen a február 24-én indult ukrajnai elleni orosz offenzíva után.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Jakub Porzycki/AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. július 15. 20:13
"Észtország nem engedné, hogy az ott élő oroszok és fehéroroszok fegyverhez jussanak" Ez semmi! Magyarország nem engedi, hogy az országban élő magyarok fegyverhez jussanak! Következetesen elutasítják a Territoriális Magyar Véderő létesítését! -gyanítom a Mazsihisz a nem-engedélyező...
Nyugatellenes
2022. július 15. 19:44
Az oroszoknak igazuk van. A fasiszták, és a fasizmus ellen harcolnak.
Misi500
2022. július 15. 19:11
A sárga csillagot mikor kell majd kitenniük?
Kegyes urunk Karolus
2022. július 15. 19:04
Miért, az észtek birtokolhatnak fegyvert?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!