Brit exkülügyminiszter: Putyinnal nem szabad békét kötni

2022. június 28. 17:36

William Hague szerint Putyin részéről nem lehet tartósan számítani az erőszak beszüntetésére, mert nem tartja be a szavát.

2022. június 28. 17:36
null

A volt brit külügyminiszter szerint Putyinnak két választása van: ha tovább tud nyomulni, akkor békét ajánlhat, de dönthet úgy is, hogy az állóháborút folytatja, amivel az ukránok elszántságát akarja megtörni – fogalmazott a Times hasábjain Hague.

William Hague, a konzervatívok korábbi alsóházi frakcióvezetője óva int attól, hogy egyhamar tűzszünettel vessenek véget a háborúnak, szerinte az az ukránok elárulásával lenne egyenlő. A politikus főleg a franciáknál és a németeknél tapasztalja, hogy mielőbb túl akarnak lenni az egész viszályon, de megemlíti, hogy

Szíjjártó Péter is a gyors rendezést sürgette, miközben a Nyugat rácáfolt az orosz elnök várakozására és minden eddiginél nagyobb egységet tanúsít.

„Előrenyomulás vagy fegyvernyugvás”

Hague a The Times szemleírójaként fejti ki véleményét, miszerint Vlagyimir Putyin két dolog közül választhat: ha még tovább tud előrenyomulni Szeverodonyeck elfoglalása után, akkor fegyvernyugvást ajánlhat, mert a kezén lenne Ukrajna jó egyötöde. A másik, hogy folytatja az állóháborút, mivel meg akarja törni az ellenfél elszántságát, illetve igyekszik meggátolni, hogy a szövetségesek továbbra is segítsék Kijevet.

Szerinte a békével szerinte az a baj, hogy még ha kívánatos is volna, nem lehet elérni.

Úgy véli, hogy  világ már eléggé ismeri Putyint ahhoz, hogy tudja: részéről nem lehet tartósan számítani az erőszak beszüntetésére, mert nem tartja be a szavát, illetve nincs olyan egyezség, amelyet aláírna. „A párbeszédet csupán trükként, elterelésként vagy csapdaként veti be, nem megoldásként” – fogalmaz a korábbi miniszter. 

„Ily módon minden lehetséges módon segíteni kell Ukrajnát, hogy a frontokon a lehető legerősebb pozíciókat tudja elérni, noha nem tudhatjuk, miként végződnek a csaták. De amikor a másik oldalon Putyin van, és mi azonban a békét szorgalmazzuk az igazság kárára, akkor a végén egyiket sem kapjuk meg” – mutat rá William Hague.

Nyitófotó: AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2022. június 29. 07:12
Ugye milyen okosak ezek a "gentlemen" britek? Nehogy békét kössetek, mert akkor béke lenne!
Jajdejónekünk
2022. június 28. 21:26
Bölcsen szóla. Ne kössenek most békét az ukránok. Majd könyöröghetnek, ha már nem marad nekik semmi. Logikus. Olyan bölcsek a nyugati világ bölcsei, hogy hozzá mi sehol nem vagyunk. Vagy lehet, hogy az oroszoknak dolgozik.
LancelotDuLac
2022. június 28. 20:13
Putyinnal nem szabad békét kötni - soha ne higgy a szovjet komcsiknak!
Tuners
2022. június 28. 19:42
Már nem is nagyon számolják, vagy becslik meg a napi jelentésben még az Oroszok sem mennyi Ukrán katona esik el. Legfrissebb összegzésben amit ma vagy tegnap olvastam, azt írták minimum 50 ezer, de ez egy óvatos becslés. Namármost. Harcképtelenné vált sebesültet esély nincs összeszámolni de az egy egész általános ökölszabály hogy 1:3 minden halottra jut körülbelül 3 sebesült. Ez elég jól szokott müködni ez a formula. Namármost 50+ 150 ezer KIA+WIA el lehet mondani hogy az Ukránok nagyon mély szarban vannak. Jameg a 15 ezer hadifogoly. És ez az amit az Ukrán elismer és számot kér róluk, Orosz azt mondja több van. Ekkora szarból nemhogy nem jönnek ki, de sokáig már nem húzzák. Akkor mi lesz a formula a BriTTek szerint mikor elfogy az ukrán..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!