Az angolok szerint gyengén teljesítenek az oroszok

2022. június 20. 12:12

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz tisztek és az általuk vezényelt katonák között többször alakult ki fegyveres szembenállás.

2022. június 20. 12:12
null

 Folyamatosan gyenge teljesítményt nyújt az orosz légierő az ukrajnai háború eddigi szakaszában, és valószínűleg ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy Oroszország csak nagyon korlátozott sikereket ért el a hadjárat kezdete óta – áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett friss helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint az orosz légierő képtelen teljes légi fölényt kivívni, és működését a kockázatkerülés jellemzi. Ez abban is megnyilvánul, hogy

orosz harci gépek ritkán hatolnak mélyen az ukrán vonalak mögé.

 E nehézségek alapvető okai közül több az orosz szárazföldi haderőt is jellemzi – áll a helyzetértékelésben. A brit katonai hírszerzés szerint az orosz légierő harci kiképzése a repülőszemélyzet dinamikus kezdeményezőkészségének fejlesztése helyett nagy valószínűséggel évek óta jórészt arra irányul, hogy jó benyomást tegyen magas beosztású tisztviselőkre.    

„Hiányos intézményi kultúra”

Oroszországnak figyelemre méltó, viszonylag korszerű és ütőképes harcirepülőgép-flottája van. Szinte bizonyos azonban, hogy az orosz légierő nem tudott olyan intézményi kultúrát és szakképzettséget meghonosítani személyi állománya körében, amellyel el tudta volna érni azt a célkitűzését, hogy a nyugati stílusúhoz közelebb álló, modern légi hadműveleteket tudjon végrehajtani – áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében.  A helyzetértékelés szerint ennek következményeként a tervezettnél nagyobb teher hárul az orosz szárazföldi haderőre, amely viszont már kezd kifáradni, valamint a fejlett manőverező robotrepülőgépekre, amelyekből valószínűleg már nincs sok. A brit katonai hírszerzés korábbi hasonló elemzéseiben is számos olyan problémát tárt fel, amelyek az ukrajnai háborúban részt vevő orosz alakulatokat sújtják.    

„Gyenge morál”

Előző napi helyzetértékelésében olyan értesüléseket közölt, amelyek szerint az orosz hadsereg moráljával különösen nagy bajok vannak. Esetenként például egész orosz alakulatok tagadják meg parancsok végrehajtását, és az is megtörtént, hogy

tisztek és az általuk vezényelt katonák között alakult ki fegyveres szembenállás.

 Az orosz fegyveres erők alacsony moráljának fő okai között szerepel a brit katonai hírszerzés tudomása szerint az is, hogy a katonák gyenge minőségű vezetői tevékenységet érzékelnek, korlátozottak a lehetőségek a harci alakulatok pihentetésére, nagyon magasak az orosz fegyveres erők veszteségei, a katonák harctéri stressztől szenvednek, a logisztikai hálózat továbbra is gyenge, és gondok vannak a fizetések folyósításával is.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. június 21. 11:26
a hergelés, a provokáció már nem jön be
Akitlosz
2022. június 20. 15:50
Mindezek után elképesztő, hogy még nem esett el Moszkva.
Akitlosz
2022. június 20. 15:46
"Az angolok szerint gyengén teljesítenek az oroszok" Bezzeg a brit hírszerzés csúcsformában van!
pilum
2022. június 20. 15:22
Az angol katona a biztonsági szakértők Mozart-ja. Mivel egy nagyon magasan fejlett civilizációt képvisel én mindent elhiszek nekik. Még azt is amit nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!