Ismét megtiltották a megemlékezést Kínában Tienanmen évfordulóján

2022. június 04. 09:10

Szombatra a hatóságok arcfelismerő kamerákat szereltek fel Pekingben a központi térre vezető utakon, az utcákra kivezényelt rendőrök aprólékosan ellenőrzik a járókelőket.

2022. június 04. 09:10
null

Ismét megtiltottak minden nyilvános megemlékezést Kínában az 1989-es, Tienanmen téri demokráciapárti tüntetések június 4-ei eltiprásáról, és ezt fokozott biztonsági intézkedésekkel be is tartatják – jelentették hírügynökségek szombaton, az évfordulón. Hongkongban legutóbb 2019-ben lehetett nyilvánosan megemlékezni a diákok vezette lázadás letöréséről, a hongkongi nemzetbiztonsági törvény 2020-as bevezetése óta ott sem. A Peking fennhatósága alól kibújó Tajvan és a vele szövetséges Washington azonban azt ígérte, hogy soha nem fogják elfelejteni a 33 évvel ezelőtti napot.

Peking mindig minden tőle telhetőt megtett azért, hogy

kitörölje Tienanment a kollektív emlékezetből.

A kínai történelemkönyvek nem is említik. A hatóságok a közösségi médiából szisztematikusan törölnek minden ezzel kapcsolatos bejegyzést – írta az AFP hírügynökség. Szombatra arcfelismerő kamerákat szereltek fel Pekingben a központi térre vezető utakon. Az utcákra kivezényelt rendőrök aprólékosan ellenőrzik a járókelőket. A hongkongi rendőrség közölte, hogy az engedély nélküli nyilvános gyűléseken való részvétel akár öt év börtönt vonhat maga után. A pár éve még szabadságot élvező, egykori brit gyarmaton mindig a Victoria-parkban tartottak gyertyafényes megemlékezést több tízezer ember részvételével, így a hongkongi rendőrség a parkra különösen figyel most, egy részét le is zárta – írta a Reuters.

1989 áprilisában tüntetők foglalták el a pekingi Tienanmen teret, és demokratikus változásokat követeltek. A kínai kommunista vezetés utasítására a hadsereg június 4-én elkezdte a tér kiürítését. A brutális művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

(MTI)

Archív fotó: Szájmaszkot viselő kínai rendőrök a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren 2020. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 31. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással vetett véget a tüntetéssorozatnak.MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. június 05. 10:02
A fidesz anno még tüntetett a követségnél..most meg nyalják a seggüket.
lurker
2022. június 05. 09:27
Ez az egész balhé egy CIA kísérlet volt Kína becsicskítására. Szerencsére kudarcba fulladt az akció, sajnálatos civil életek árán. De itt is a rohadék jenkik kavarták a szart. A kínaiak egy életre megtanulták, hogy amerikaik belülről rohasztanak, és azóta is sikeresen védekeznek ellene.
Pierre
2022. június 04. 19:18
kakadu peti kiallt mar megvedeni a kinai kommunista part onrendelkezesi jogat a sajat nemzetenek jogfosztasara?
annamanna
2022. június 04. 16:18
2022. június 2. Ismét kivonult a Fidesz a Trianon-megemlékezésről az Országgyűlésben https://kuruc.info/r/2/244360/ ".... az összes kormánypárti képviselő kivonult. Trianonról sem az évforduló előtti utolsó ülésen, sem a jövő hétre előirányzott napirendben nincs említés sem, csak a Mi Hazánk tartotta fontosnak a témát, felhívva a figyelmet arra is: Románia feltétel nélküli uniós csatlakozásának nemzetárulással felérő megszavazásához hasonlóan Ukrajnával szemben egy hasonló diplomáciai fegyverletételre készül Magyarország."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!