Németh Balázs: Még ma is rengetegen „rettegnek” a nacionalista, soviniszta, irredenta (stb…) Székely himnusztól

2022. május 22. 09:15

Százéves a Székely himnusz.

2022. május 22. 09:15
null

1922. május 22-én hangzott el először nyilvánosan a Székely himnusz, amely azóta is a „magyarság összetartozását jelképezi” – írta közösségi oldalán Németh Balázs.

A médiaszemélyiség bejegyzéséből többek között azt is megtudhattuk, hogy ezt a szerzeményt két erdélyi születésű, az első világháborút megjárt, majd a trianoni békediktátum után Magyarországra menekült fiatal szerzőnek köszönhetjük. A verset Csanády György írta, Mihalik Kálmán pedig megzenésítette.

Majd 1922. május 22-én székely egyetemisták találkozóján csendült fel először. 

A posztban Németh kitér arra is, hogy a mű sokáig csak szájhagyomány útján terjedt. Nyomtatásban először 1940-ben jelent meg, amikor a második bécsi döntés visszacsatolta Észak-Erdélyt Magyarországhoz.

A kommunizmusban Romániában és Magyarországon is tiltották, végül hosszú évtizedek után,

– írta a közmédia munkatársa. 

„Még ma is rengetegen rettegnek a Székely himnusztól”

Hozzátette: „Persze még ma is rengetegen »rettegnek« a nacionalista, soviniszta, irredenta (stb…) Székely himnusztól mindkét országban, de hadd rettegjenek!”

Németh Balázs is felidézte ezt követően azt esetet, amelyről a Mandiner is beszámolt. Mint ismert, pár hete „abból lett botrány, hogy a jégkorong-világbajnokság magyar-román meccse után a magyar szurkolók elénekelték a román csapat székelyföldi játékosainak tiszteletére”.

Az említett mérkőzésen így szólt a 100 éves Székely himnusz:

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI Fotó/Henning János

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. május 23. 19:44
Nekem az állibsi pigek közül a Dessewffy nevű undormány tetszett. A féregforma arcára volt írva,a megnemértés,az utálat. Marad az Internaconálé. Te tű Dezső
foldizs
2022. május 23. 10:17
És még az ukrán zászlóhoz is milyen szépen passzol :)
Gulyásleves
2022. május 23. 06:40
A magyarok megszopták... A székely himnusz olyan mint a halottnak a csók...
Ólat a trolloknak
2022. május 22. 12:30
Jó rettegést :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!