Győrfi Pál: Vegyük észre a mentőt és a mentőst mindennap

2022. május 10. 11:14

Kedden a mentősöket ünneplik országszerte.

2022. május 10. 11:14
null

„Május 10-én ünnepeljük a mentők napját” – hívta fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a szervezet Facebook-oldalán. Ennek kapcsán elmondta, hogy „biztos lesznek kitüntetések is, de kedden hősképzést is szerveznek”. 

A bejelentkezésből kiderült, hogy utóbbi programra bárki ellátogathat a mentőállomások egyikére délután 15 és 17 óra között, ahol a mentősök díjmentesen megtanítják az újraélesztés fogásaira. A résztvevő állomások listája a mentők honlapján és az ÉletMentő applikáció chatbotjában (Hősképzés) is elérhető.

„Kedden, a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján a mentők napját ünnepelik. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt” – emlékeztetettek.

Hozzátették: 

Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította: tavaly több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer koronavírus-beteget vittek kórházba, és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre – hangsúlyozták.

„A sikeres helytállás a 8500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos pluszfeladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették” – olvasható a mentok.hu-n.

„Életet mentenek és legjobb tudásuk szerint segítenek minden rászorulónak”

Győrfi Pál a mentők napján arról is beszélt, hogy bár „sokat látják a tévében, ő csak egy a mentők bajtársi közösségének tagjai közül”. Megjegyezte, bajtársait „nem ismeri a nyilvánosság, velük csak az találkozik, aki éppen bajba kerül”.

– húzta alá Győrfi.

„Vegyük észre a mentőt és vegyük észre a mentőst. Ne csak ma, minden nap„ – zárta gondolatait az OMSZ szóvivője.

Kocsis Máté: Hála és köszönet emberfeletti munkájukért!

A mentősök munkáját Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is megköszönte közösségi oldalán. 

Bejegyzésében hangsúlyozta: „A mentődolgozók nap mint nap életeket mentenek. Hála és köszönet emberfeletti munkájukért!”

Nyitóképen az OMSZ születésnapi tortája. Fotó: OMSZ Facebook-oldala

 

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 10. 14:13
Találjanak ki olyan szabályt, hogy a mentő a kórházba szállítandó személy táskáját, s abban a kórházi tartózkodáshoz szükséges dolgait is elvihesse! Mert, amit most művelnek az egész egyszerűen SZEMÉTSÉG! A mentő nem hajlandó elvinni a beteg táskáját, mert az szabályellenes, balesetveszélyes, s különben sem vállalhatják érte a felelősséget. A kórház viszont elvárja, hogy a család lássa el a betegüket a szükséges dolgokkal, gyógyszerrel például ugye, és követeli a hozzátartozóktól, akik így külön cipelhetik a hozzátartozó után. Látogatási tilalom idején ez még nagyobb szemétség volt, hiszen be sem mehettek a kórházba, nem is láthatták a hozzátartozójukat. Csak hozzák a cuccot, aztán tűnjenek el! Szóval bőven lenne még mit fejlődnie a Mentőszolgálatnak.
Akitlosz
2022. május 10. 14:05
"Győrfi Pál: Vegyük észre a mentőt és a mentőst mindennap" Az nem olyan nehéz, ha nem vagyunk süketek. Főleg Budapesten.
Meduza99
2022. május 10. 14:05
Éljenek a mentősök!
Zsoel
2022. május 10. 13:47
Mi az, hogy "mentő és mentős"? Legalább a szakmabeli ne beszéljen már baromságokat! Van "mentő" (mentői hivatást végző ember) és "mentőautó" (amivel az előbbi siet a bevetési helyszínre). Ezzel a hülye "mentős"-sel meg az agyamra mennek, mert ez körülbelül olyan, mintha a rendőrt "rendőrautósnak", a tűzoltót meg "tűzoltókocsisnak" kezdenénk hívni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!