Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert sem Ukrajna, sem más országok ellen

2022. május 29. 15:32

Az orosz katonai doktrína alapján a taktikai nukleáris eszközöket nem lehet ilyen jellegű konfliktusokban használni – fogalmazott Andrej Kelin.

2022. május 29. 15:32
null

Oroszország sem hadszíntéri, sem hadászati nukleáris fegyvereket nem vet be Ukrajnában vagy más országok, köztük Nagy-Britannia ellen – mondta vasárnap Oroszország londoni nagykövete.

„Korlátozott hadművelet”

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában megerősítette azt a hivatalos orosz álláspontot, hogy Ukrajnában nem háború, hanem „korlátozott hadművelet” folyik, elsősorban a keleti országrészben élő orosz lakosság védelmében.

Kelin határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész lenne-e nukleáris támadást intézni Nagy-Britannia ellen.    

Arra a riporteri felvetésre, hogy Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija 1 orosz televízió műsorvezetője nemrégiben ilyesmivel fenyegetőzött – mondván, hogy egyetlen orosz nukleáris fegyver a tenger mélyére süllyesztené Nagy-Britanniát, és ami megmaradna belőle, az is radioaktív sivataggá változna –, a londoni orosz nagykövet nevetve úgy fogalmazott, hogy „Kiszeljov, akárcsak ön, újságíró, aki igyekszik szaftos sztorikat jó hangosan tálalni”.    

„Nem lehet nukleáris eszközöket alkalmazni”

Andrej Kelin arra a kérdésre is kategorikus nemmel felelt, hogy Moszkva bevethet-e hadszíntéri nukleáris fegyvereket Ukrajnában. A nagykövet kijelentette: az orosz katonai doktrína alapján a taktikai nukleáris eszközöket

egyáltalán nem lehet ilyen jellegű konfliktusokban használni.    

Hozzátette: Oroszországban nagyon szigorú előírások vannak érvényben a hadszíntéri nukleáris fegyverek bevetésére is, és ezek az előírások csak akkor engedik e fegyverfajta alkalmazását, ha az orosz állam léte kerül veszélybe. Kelin szerint ennek „semmi köze a jelenlegi hadművelethez”.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen céllal indított háborút Ukrajna ellen, a londoni orosz nagykövet kijelentette: Ukrajnában nem háború, hanem korlátozott hadművelet zajlik, amely Ukrajna délkeleti térségére összpontosul.    

Itt ugyanis a londoni orosz nagykövet megfogalmazása szerint „a nyolc éve hatalomra került nacionalista kijevi kormány valóságos erődítményt épített ki”, és Moszkvának számos bizonyítéka vannak arra, hogy Ukrajna offenzívát tervezett a Donyec-medence, az ott élő orosz lakosság ellen.    

Nincs a célok között Kijev elfoglalása

Arra a kérdésre, hogy Oroszország feladta-e Kijev elfoglalásának tervét,

Andrej Kelin kijelentette: soha egyetlen orosz vezető nem mondta, hogy a célok között szerepelne az ukrán főváros elfoglalása.

Hozzátette: nem is hiszi, hogy ez lehetséges, hiszen Kijev „nagyon nagy város”. A nagykövet szerint voltak orosz alakulatok Kijev környékén, de nem azzal a céllal, hogy elfoglalják a várost. Kelin megkérdőjelezte az Oroszország elleni nyugati szankciók hatékonyságát, mondván: Oroszországban jelenleg 15 százalékos, Nagy-Britanniában 10-12 százalékos az infláció, „ami nem túl nagy különbség”.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. május 29. 18:14
Mármint Lavrov természetesen. Nem Medvegyev.
Dénia
2022. május 29. 18:10
"Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert sem Ukrajna, sem más országok ellen" Ezt mondta Medvegyev is. Aztán hozzátette, hogy a háború jelen állása szerint.
Paskai
2022. május 29. 16:08
Hazudnak éjjel, hazudnak nappal, hazudnak minden hullámhosszon (vö. hadgyakorlat, még véletlenül se akarják lerohanni Ukrajnát, á dehogy..
foldizs
2022. május 29. 16:03
"soha egyetlen orosz vezető nem mondta, hogy a célok között szerepelne az ukrán főváros elfoglalása" Ahhoz képest sok ezer életbe volt ez az elterelő hadművelet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!