Biztonságpolitikai szakértő: Nyáron intenzívebb és gyorsabb lesz a háború

2022. május 17. 07:06

Tarjányi Péter szerint sokkal durvább és gyorsabb lehet a háború következő három hónapja.

2022. május 17. 07:06
null

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő az ATV Start vendégeként arról beszélt, hogy a megváltozott időjárási viszonyok sokkal kedvezőbbek lesznek a hatékony hadviseléshez a térségben.

„Ukrajna területe kifejezetten a nyári hadviselésre alkalmas, Oroszország pedig kimondottan a száraz, sík terepen hatékony – most egyébként sártenger borít mindent, ami azonban nagyon gyorsan fel tud száradni –, hiszen a páncélos erejével így érvényesülni tud” – mondta a szakértő, aki úgy véli, ezzel számolnak is az orosz stratégák.

Tarjányi Péter szerint

sokkal durvább és gyorsabb lehet a háború következő három hónapja.

„A gyorsabb alatt azt értem, hogy nagyon dinamikus harcok várhatóak, amikben az áttörések, fegyveres összecsapások sokkal intenzívebben jelennek majd meg, és szűk pontokon, tehát a front 3-5-10 kilométeres szakaszára összpontosítva az oroszok megpróbálhatnak áttörni, és mélységében bekeríteni az ukránokat” – fogalmazott Tarjányi.

Mindez azt jelenti, hogy az utánpótlást is jobban meg kell szervezni. „Azt látom, hogy mindkét fél ezért kapkod. Hiszen miközben állóháborút látunk, addig a logisztikai rész mindkét oldalon hihetetlenül pörög” – tette hozzá.

Csúcstechnológiát kaphat Ukrajna szövetségeseitől?

A szakértő úgy látja, egyáltalán nem az a kérdés,

hogy megkapja-e az ukrán fél, hanem hogy tudja-e azt használni.

„Egy csúcstechnológiára való felkészítés 6-9 hónap, ennyi ideje nincsen Ukrajnának. Olyan eszközöket kapnak, amivel tudnak harcolni” – magyarázta a szakértő.

Nyitókép: AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. május 17. 15:02
atv 007
Vata967
2022. május 17. 14:04
Kicsit nézegetve a törikönyveket, annyit azért látni kell, hogy az orosz seregek háborúk elején tapasztalt rossz teljesítménye alapján arra a következtetésre jutni, hogy Oroszország már vesztett is, komoly és kellemetlen meglepetéseket okozhat az ellenfélnek.
BAJA
2022. május 17. 12:23
Miféle szövetségeseitől?
BossN
2022. május 17. 08:07
Össze vissza beszél. A CIA, MI5 és Moszad sem tudja, de a magyar kopasz osztja az észt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!