Nem először fordul elő, hogy kampánytémává teszik az erdélyi magyarságot

2022. április 01. 06:17

Ha egy politikus azt mondja, hogy amennyiben nem szavazol rám, akkor semmisítsük meg szavazatodat, az nem demokrácia – szögezte le a Mandinernek Bíró Barna Botond. A Hargita megyei tanács alelnökét az erdélyi szavazatkidobós botrány kapcsán kerestük meg.

2022. április 01. 06:17
null
Baranya Róbert

Éppen a választások előtti hajrában megpróbálni hitelteleníteni a külhoni magyar állampolgárok jogosultságát, hogy beleszóljanak a a nemzet ügyeibe, felháborító és erősen felveti a szándékosság gyanúját – mondta a Mandinernek Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, a Hargita megyei tanács alelnöke, a tegnap kirobbant levélszavazati ügy kapcsán. 

Bíró Barna Botond emlékeztetett:

nem először fordul elő velük, erdélyi magyarokkal, hogy kampánytémává teszik őket,

de ezt elsősorban a román belpolitikában tapasztalják.

Ezzel együtt már a magyarországi baloldali politikusoktól is megszokták ezt, akik nem ismerik a külhoni magyarokat és hangzatos szólamokon kívül nem is érdekli őket az itteniek sorsa. „Arra viszont felhasználnak minket, hogy velünk ijesztgessék a magyarországi nemzettestvéreinket” – mondta a Hargita megyei tanács alelnöke.

Az erdélyi politikus érdekesnek nevezte azt a politikusi hozzáállást, hogy ha nem szavazol rám, akkor semmisítsük meg a szavazatodat.

Így is lehet választást nyerni, de ez nem demokrácia és nem jogállamiság

– fogalmazott a politikus. Hozzátette: a külhoni magyarság szinte teljes egésze tudja, hogy kire fogja adni a voksát a választáson.

Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseblámpa
2022. április 02. 01:35
A rendőrség tartott már házkutatást a Telexnél? Esetleg lefoglalta az informatikai eszközeiket?
jogász
2022. április 01. 14:39
Maradjunk a tényeknél. Mindenkinek lehet igaza, de sajnos a szavazás mechanizmusa alapján történhetett úgy is, hogy azért kellett felbontani a lezárt borítékokat, hogy azokból kiszűrjék az ellenzékre leadottakat és azok azonosító lapjaival "helyesen" kitöltött szavazólapokat tegyék zárt borítékba (a felbontott borítékok bármilyen más borítékkal helyettesíthető, nem kötelező az eredeti, mint ahogy a személyes leadás, vagy a postai út sem. Ezek mindegyike visszaélésekre adnak lehetőséget, és jogi úton egyszerűen szabályozhatóak lennének, de mégsem teszik azt meg. Vajon miért?...) Visszatérve a konkrét esetre, pont az egyéni azonosító lapok hiánya teheti lehetővé azt, hogy valaki visszaélést követhessen el ezekkel. Teletex cikk - dátumozás, technikai hiba... ez tényleg nagyon gyanús, de nem lehetetlen. Hallottunk már hasonló magyarázatot négy évvel ezelőtt, a komplett választási számítógépes rendszer leállásával kapcsolatban is.....
Dezsőke
2022. április 01. 13:28
VÁLASZTÁS 2022 FONTOS! GYURCSÁNYT ÉS BÁBJÁT BRÜSSZEL MOZGATJA BRÜSSZELT A NEMZETÁLLAMOKAT PEDIG A NEMEKET, HATÁROKAT, NEMZETI KULTÚRÁT FELSZÁMOLNI AKARÓK, A VOKE- TANOK KÉPVISELŐI. A VÁLASZTÁS TÉTJE NEM ORBÁN ÉS GYURCSÁNY-MÁRKI HANEM MAGYARORSZÁG, NÉPÜNK ÉS KULTÚRÁNK MEGŐRZÉSE VAGY VÉGLEGES ELVESZTÉSE. AZ IDEOLÓGIAI, SZELLEMI GYARMATOSÍTÁSA MÁR AZ AJTÓNKON KOPOGTAT, RÁNK TÖRI AZ AJTÓT ÉS A FIZIKAI GYARMATOSÍTÁS SEM VÁRAT SOKÁIG A VÁLASZTÁS TÉTJE: MAGYARORSZÁG, HAZÁNK MEGŐRZÉSE A BÉKE MEGŐRZÉSE
Lajoss
2022. április 01. 13:00
Nem kellene az ellenzéki szavazatokat elégetni..a levélszavazást le kell állítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!