Testi sértés és szeméremsértés – az ügyészség nem elégszik meg Donáth László pénzbüntetésével

2023. június 25. 06:00

Súlyosbításért fellebbez a vádhatóság a volt evangélikus lelkész, baloldali politikus elsőfokú ítélete ellen.

2023. június 25. 06:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy a Mandiner elsőként számolt be róla, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság június 12-én bűnösnek mondta ki Donáth László volt evangélikus lelkészt két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, amiért még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta, és a vád szerint egy vita alkalmából fojtogatta is az általa vezetett Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozóját. 

A bíróság mindezekért egymillió forintos pénzbírsággal sújtotta a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapját.

Ahogy többször is beszámoltunk róla, a több éve tartó büntetőeljárásban múlt héten másodszor hirdettek elsőfokú ítéletet. A volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – akinek jogi képviseletét a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere, Bárándy Péter látja el – először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönre.

Donáth azonban tárgyalás megtartását kérte, az eljárás végén pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, jelentősen enyhítették büntetését és csupán hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották. A szeméremsértés esetében az eljárást megszűntették.

éppen azért, mert a bíróságnak – az eljárás megszűntetése esetén is – törvényi kötelezettsége lett volna megállapítani a tényállást a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II. és III. Kerületi Bíróságot. A múlt héten kihirdetett, elmarasztaló ítélet ellen a védelem már a tárgyaláson bejelentette a fellebbezést, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért.

Ahogy most a Fővárosi Főügyészségtől megtudtuk, az ügyészség is fellebbez, méghozzá súlyosításért.

A vádhatóság álláspontja szerint a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel,

ugyanis az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

Az ügyészség ezért azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetetésre ítélje Donáth Lászlót. Mivel így mindkét fél fellebbezést nyújtott be, biztossá vált, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik jogerőre, az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Nyitókép: Donáth László a bíróságon (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner) 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. június 25. 15:11
A nőt és Jámborékat nagyon alaposan meg kell vakarni, mert kizárt, hogy ott az az aberrált gyerek és senki nem tudott semmiről. Főleg úgy, hogy libsiknél az ilyesmi aberráció szinte nem is számít bűnnek, a pedofilok a libsik egyik szinte szabályos alapszervezete.
Gusztiapu
2023. június 25. 14:53
Várom Mérő Vera, Perintfalvi Rita, Lukács Katalin, Hodász András - kiugrott atya, akit nyilatkozata szerint gyermekkorában szexuálisan zaklatott egy pap - és a parlamenti megmondó emberek, pl. Vadai, Kunhalmi, Szabó Tímea - akinek a férje évek óta közpénzmilliókat kap kutatásaira - az önmagát boldoggá tevő Gréczy, stb. elítélő nyilatkozatait Donáth tettéről. (Úgy mellesleg, ez a Donáth a dicső famíliából MSZP tagként parlamenti képviselő volt.) A jelenlegi kismamára, Anna lányára pedig évekkel ezelőtt egy lány panaszkodott, mint szexuális zaklatóra. Valamiért az az ügy elaludt... Amúgy miért is hallgat az egész FOS média nagyon mélyen?
MayorAnna 03
2023. június 25. 14:08
Tömlöcbe a szexuális zaklató, embertársát/beosztottját megalázó "lelkésszel"!
Ooomph
2023. június 25. 10:08
Ennek a féregnek a nagyapja Donáth Lipót ügyvéd és zsidó hitközségi ülnök, aki sikkasztásért és csalásért lett elítélve. Ez az egész família korcs, beteges bűnöző magyarellenes galíciáner.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!