Professzionálisan zajlott a magyar voksolás egy brit lord szerint

2022. április 08. 11:21

„Nem láttunk semmilyen arra utaló jelet, hogy a voksok leadásánál bármi olyan szabálytalanság lett volna, amely a választások kimenetelét befolyásolta volna” – mondja lapunknak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének választási megfigyelő küldöttségének egyik tagja. Lord James Wharton, a brit Konzervatív Párt politikusa, volt parlamenti államtitkár, Boris Johnson korábbi kampánymenedzsere, a Lordok Háza tagja vasárnap megfigyelőként volt jelen a magyar választáson. Interjúnk.

2022. április 08. 11:21
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Mennyi szavazóhelyiséget látogatott meg személyesen, merre járt?

Több mint egy tucat szavazókörben jártam, Budapesten kívül is megfordultunk, több órát vezettünk vidéken, majd több fővárosi szavazóhelyiséget is megnéztünk. Egy csoportban mozogtunk mint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének választási megfigyelői, és folyamatosan kapcsolatban voltunk más kollégáinkkal is.

Milyen kollégákkal?

Más külföldi választási megfigyelőkkel, akik más helyeken, de hasonló sűrű programot bonyolítottak le vasárnap. Én személyesen

legalább egy tucat ilyen megfigyelővel konzultáltam a nap során, ismerem az ő benyomásaikat is.

Van tehát egy nagyobb, általánosabb képem a választások menetéről, leszűrhető egy általánosabb benyomás.

És mi volt az ön tapasztalata, illetve a kollégáinak a benyomása?

Ezt nemsokára egy formális módon is közzé tesszük majd, lesz egy átfogó jelentésünk a magyarországi parlamenti választásokról. Nem tudtam mindenkivel beszélni, nem volt idő ezeket a tapasztalatokat részletesen összehasonlítani, de nagy általánosságban a benyomásom az volt, hogy nyugodt, normális módon zajlott a választás. Először jártam Magyarországon, és meglepetéssel nyugtáztam, mennyire hasonló a voksolás módja a brit rendszerhez.

Nyugodt légkört láttunk mindenütt, nagyon jól szervezett volt a voksolás menete,

profi módon dolgoztak a szavazóköri bizottságok, a lebonyolítás flottsága impresszív volt.

Lord James Wharton

 

Bármilyen választási csalásra utaló jelről, bármilyen választási abnormalitásról volt-e a nap során tudomásuk?

Az egyetlen abnormális, vagyis nem várt jelenség az általunk meglátogatott szavazókörökben a mi jelenlétünk volt – a szavazóköri bizottság tagjait meglepte az érkezésünk. Mindenki, akivel találkoztunk, beszéltünk, nagyon elkötelezetten végezte a munkáját, professzionális volt a hozzáállásuk.

Minden általunk megvizsgált szavazókörben voltak delegáltak az ellenzék, illetve a kormánypártok részéről,

a szavazás menetét ezek a delegáltak ellenőrizték. Minden szavazókörben, ahol jártunk, normális módon zajlott a voksolás, és minden kollégám, akikkel nap közben tudtam beszélni, ugyanezt mondta el.

A brit voksolási rendszer régi hagyományokkal bír, érdekes, hogy úgy látja, a magyar szisztéma, gyakorlati lebonyolítás nagyban hasonlít az önökéhez. Mégis, a magyar választást sok bírálat érte előzőleg, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) időközi jelentése több ponton problémásnak nevezte azt. Ön az érveiket megalapozottnak látja?

Nem az én tisztem megítélni ezt, sem azt, hogy az EBESZ bírálatai mögött milyen indítékok húzódhatnak. Én csak arról tudok felelősen beszélni, amit én személyesen láttam, tapasztaltam az általunk megnézett szavazóhelyiségekben. Én azt láttam, hogy ezek a szavazókörök professzionálisan működtek, a szavazóbizottság tagjai gondosan végezték a munkájukat, a voksolás menete egyértelműen szabadon zajlott,

nem láttunk semmilyen arra utaló jelet, hogy a voksok leadásánál bármi olyan szabálytalanság lett volna,

amely a választások kimenetelét befolyásolta volna.

A brit sztenderdek alapján az ön által látott választási működés megfelelő volt, szabad és tisztességnek tűnt a magyar választás?

Vannak különbségek természetesen a brit és a magyar rendszer gyakorlata között, de ezek praktikus különbségek, nem lényegiek; egy brit számára a magyar választás lebonyolítása nagyon is felismerhető jegyekkel bír tehát. Ugyanazon sztenderdek alapján működik a magyar választási rendszer.

A magyar politikai élet polarizált, a kampány is feszült volt, a tét is nagy volt. Ön meglepődne, ha a vesztes fél csalást emlegetne az eredmények ismeretében?

Sajnos, nem. Ez egy tendencia nemcsak önöknél, de a nyugati demokráciákban is. Ez történt a brexit esetében nálunk, az Egyesült Királyságban, és ezt láttuk az amerikai elnökválasztást követően is. Amikor valaki veszt egy választáson, minden módon megpróbálja menteni a helyzetet, és ebbe beletartozik az is, hogy a választás lebonyolításának módját próbálja hitelteleníteni, a választás tisztaságát próbálja megkérdőjelezni. Éppen emiatt jöttem én is ide, Magyarországra. Azt egyikünk sem tudja megmondani, hogyan szavazzanak a magyarok az országuk jövőjéről, sem azt, hogy a választási rendszerük a legideálisabb-e vagy sem, de azt a vasárnap látottakból igen, hogy

ez a választás rendben, gondosan volt megrendezve,

a voksolás professzionálisan zajlott le.

 

fotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. április 08. 19:27
És még a végeredmény is rendben volt.
Akitlosz
2022. április 08. 16:19
A választók nem az országuk jövőjéről szavaznak, hanem csak az országgyűlés összetételéről.
kaffogó hebrencs
2022. április 08. 15:29
Biztos nem igaz, a Patás mindent IS rosszul csinál.
olajfa1
2022. április 08. 15:00
MÉG EGY ROSSZ HÍR AZ ÁL-LIBERÁL-BOLSI hazudozóknak!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!