Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kreml: Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával

2022. február 24. 19:13

Moszkva két követelést támaszt Kijevvel szemben.

2022. február 24. 19:13
null

Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről a jelenleg Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kapcsán – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára csütörtökön.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában

a semleges státusz garanciájának megszerzése és a fegyverkorlátozás ígérete áll.

Ezen feltételek teljesülése Peszkov szerint „elegendőek lehetnek Ukrajna demilitarizálásához és nácitlanításához, és megszüntetnék azt a helyzetet, amit Oroszország jelenleg állama és népe biztonságára nézve fenyegetőnek tekint.”

„Az elnök megfogalmazta elképzelését arról, hogy mit várunk el Ukrajnától az úgynevezett »vörös vonal« problémák megoldása érdekében. Ez semleges státuszt, és ez a fegyverek bevetésének megtagadását jelenti” – magyarázta Peszkov.

Putyin dönti el, mikor ér véget az Ukrajna elleni offenzíva

A sajtótitkár hozzátette, hogy Putyin határozza meg a tárgyalások időpontját, de biztosította, hogy Oroszország csak akkor fog részt venni azokon, ha Ukrajna vezetése készen áll tárgyalni a feltételekről.

„A műveletnek megvannak a céljai – azokat el kell érni. Az elnök azt mondta, hogy minden döntés megszületett, a célok pedig megvalósulnak” – folytatta Peszkov, utalva arra, hogyha Kijev beleegyezik a követelésekbe, akkor le lehet fújni a jelenleg folyó katonai támadást Ukrajna ellen.

Csütörtök hajnalban Putyin „speciális hadműveletet” kezdeményezett Ukrajnában azzal a céllal, hogy „békét biztosítsanak” a Donbasz régióban található szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaság számára. A köztársaságok vezetői az elmúlt napokban azt állították, hogy az ukrán hadsereg megtámadta területüket. Csütörtök folyamán a hadművelet teljes körű támadássá vált, az ukrán repülőterek, katonai támaszpontok és városok, köztük a főváros Kijev, mind megsérültek a légicsapásokban, amellyel Oroszország megpróbálta megbénítani az ukrán katonai reakciót.

Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. február 25. 06:12
Ha van eszük elfogadják és nem romboltatják tovább az országot. Ha nem Ukrajna megszűnéséhez is vezethet.
balbako_
2022. február 25. 06:07
Teljesen korrekt békeajánlat.
Freeczy
2022. február 24. 22:43
Valljuk be őszintén, ezért a "medvepusziért" házhoz mentek az ukránok. Ha nem választják meg a nyugati mainstream politikai vonalnak teljesen elvtelenül behódolva az ukrán primitív elméjű emberek ezt a Donald Trump nyelvezete szerint mondva "vicces embert" Ukrajna elnökének és ha a geopolitikai és a számukra ésszerű gazdasági érdekeiket vették volna figyelembe, akkor a nagy orosz vedőernyő alatt messze túlszárnyalhatták volna jelenlegi gazdasági mutatóikat.
Paradicsompaprika
2022. február 24. 21:55
Putin szerintem elveszi Ukrajna legalább egyharmadát, ahol az orosz ajkúak jelentős létszámban élnek, és teljesen elzárja az ukránokat a fekete tengertől. Kárpátaljáig szerintem nem megy el. Az már nem érdekli. Az ukránok meg gondolkodhatnak a világ végezetéig, hogy hol szúrták el. Nem kellett volna ütközőzónát csinálni az országukból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!