Messiásból politikai rémálom

2021. december 08. 09:20

Kurz bukása a trendek alapján baloldali fordulatot is hozhat Ausztriában. 

2021. december 08. 09:20
Hajdú András

„Kurz és támogatói azonban nem csak a párt arculatát, hanem belső erőviszonyait és működését is meg akarták változtatni, ami miatt rengeteg ellenséget szereztek. Az osztrák média által „ellenreformációnak” nevezett folyamat keretében a tartományi vezetők és a párthoz kötődő nagy érdekképviseleti szervek, tagozatok vezetői a korábbi hatalmi viszonyok visszaállítására törekednek, amit jól szimbolizált Karl Nehammer, az új pártelnök és kancellár személyének kiválasztása is. A párt legbefolyásosabb politikusai összeültek és eldöntötték ki lesz Kurz utódja, amit a stájer tartományi vezető jelentett be nyilvánosan, majd az új kancellárt is a sajtó elé engedték. Bár Kurz és köre sokat hibázott az utóbbi két – két és fél évben, a régi stílus és logika visszatérése a korábbi politikai problémák újbóli jelentkezését eredményezheti, ami az aktuális trendek alapján baloldali fordulatot is eredményezhet Ausztriában. 

A kereszténydemokrata és konzervatív pártokat összefogó Európai Néppártot (EPP) 15-20 évvel ezelőtt sikeres és elismert politikusok személyesítették meg. José Mária Aznar, Jan Peter Balkenende, Silvio Berslusconi, Wolfgang Schüssel vagy Edmund Stoiber sikereiből azonban mára szinte semmi sem maradt. 2021 decemberében az EPP-hez csupán a következő országok kormányfői tartoznak: Ausztria, Ciprus, Görögország, Horvátország, Litvánia, Lettország, Románia, Szlovákia, Szlovénia. Többségük hatalma (pl. Románia, Szlovákia) rendkívül instabil."

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2021. december 08. 13:30
Az Anschluss minden korban megnyilvánul, ein Volk, ein Reich, most éppen két állam!
lofejazagyban
2021. december 08. 11:44
nem "Kurz bukása", hanem "Kurz megbuktatása". A sógorok meg bármik szívesen lesznek, ha jól fizet, különben mehetnének vissza szénégetőnek.
XTRO
2021. december 08. 11:12
Itt válik érdekessé az a kezdeményezés amit Orbán elindított. Ugyanis amíg nincs egy jelentős konzervatív jobboldali erő Európában addig mindig fenáll a baloldal térnyerése, ahogy Németországban is történt. Ez pedig együtt jár az adott ország és ez által Európa pusztulásához.
szemlelo
2021. december 08. 10:43
Én ugyan nem vagyok szakértő, de nem így látom. Nehammer eddig nem olyan nyilatkozatokat tett, mintha el akarna térni a Kurz-féle iránytól. Sőt, ha lehet, még "populistább". Az lehet, hogy vannak körök, akiknek nem tetszik, hogy most nem az "érdekképviseleti szervek" (akiknek a szokás szerint semmi felelősségük nincs és nem választották őket) irányítják a párt politikáját, hanem a politikusok. Ebből persze lehet sajtókampányt indítani és lejáratni a vezetőséget. De ez valóban a Néppárt szétveréséhez vezethet. Ezt a baloldal nyilván vastagon kihasználja, az általuk vezetett köz- és magán média segítségével. De ha békén hagyják, Nehammer vezetésévekl erősödhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!