Kamala Harris amerikai alelnök négynapos látogatásra Franciaországba érkezett

2021. november 09. 17:47

Négynapos látogatásra Franciaországba érkezett kedden Kamala Harris amerikai alelnök az úgynevezett tengeralattjáró-ügy miatt szeptemberben kirobbant francia-amerikai diplomáciai válságot követő megbékélés jeleként.

2021. november 09. 17:47
null

„Jó érzés Franciaországban lenni, és előre örülök a többnapos gyümölcsöző tárgyalásoknak, amelyek célja az erős francia-amerikai viszony további erősítése” – mondta az amerikai alelnök újságíróknak, miután az Air Force 2 landolt a párizsi Orly repülőtéren.    

Kamala Harris a repülőtérről a párizsi Pasteur Intézetbe ment, ahol a koronavírussal foglalkozó amerikai és francia kutatókkal találkozott.     

Az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítései az ausztrál-brit-amerikai AUKUS védelmi kezdeményezés nyomán elmérgesedett viszony javítását célozzák Washington és Párizs között. A vitát Ausztrália azon döntése váltotta ki, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondta a dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról  Franciaországgal kötött szerződését. Emiatt Franciaország 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.    

Biden úgy véli, ügyetlen volt a tengeralattjáró-ügyben

Az amerikai alelnököt megelőzően Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is Párizsba látogatott a kétoldalú viszony rendezése céljából, Joe Biden elnök pedig francia kollegájával, Emmanuel Macronnal találkozott tíz nappal ezelőtt Rómában, ahol úgy vélte, hogy a washingtoni kormány „ügyetlenül” kezelte az ügyet. Kamala Harrist szerdán fogadja hivatalában a francia államfő, akivel az indiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos témákról, az európai biztonságról és a koronavírus-járványról egyeztetnek – közölték előzetesen francia diplomáciai források.    

Az amerikai alelnök csütörtökön ott lesz Emmanuel Macron mellett az első világháborút követő fegyverszünet megemlékezési ünnepségén a párizsi Diadalívnél, majd látogatást tesz a Párizshoz közeli Suresnes amerikai katonai temetőjében. Kamala Harris pénteken a Líbiáról rendezett nemzetközi konferencián is részt vesz.

(MTI)

Fotó: KENA BETANCUR / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 10. 06:42
Kamala "We did it Joe" legalább nem alszik el, nem fingik hangosan tárgyalás alatt, és nem felejti el a tárgyalópartnerek nevét.
Dr. Greta Grünberg
2021. november 09. 19:54
Jöhetne már Harris elnök a karmelitába Bergné Cseh Katka miniszterelnökhöz. Fantasztikus volna, tündökölne a palota és a város, a szívárvány minden színében.
figyelő4322
2021. november 09. 19:47
Remélhetőleg a kormány küldött rutinos, hivatásos diplomatákat vele! Máskülönben az 'alelnök' esetleg elszólná magát... Mondhatna valami ilyesmit: nem látok sok feketét ebben az országban, erről tenni kellene valamit ..!
zakar zoltán béla
2021. november 09. 19:41
gyarmatosít
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!