Az év híre: a svédek Magyarország miatt féltik az Európai Unió biztonságát
Eközben Stockholmban azt sem tudják, hogyan küldjék haza az illegális migránsokat.
A Fertőd vidéki sárgarépa fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.
Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a Fertőd vidéki sárgarépa elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így
28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.
A Fertőd vidéki sárgarépa gyökérteste élénkvörös színű, hosszú, sima, elágazás- és repedésmentes, jellegzetesen édeskés ízű. A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A napsütéses órák magas száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű – írták.
Az oltalom segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót
A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező Fertőd vidéki sárgarépa – a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos Hegykői petrezselyemgyökérrel együtt – fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót, ismertebbé téve a terméket. A földrajzi helyhez köthető termelési kultúra és hagyományos tudás innovatív fejlesztéssel, boldogulást biztosít a termelők számára. A Fertőd vidéki sárgarépa 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.
(MTI)
Nyitókép: illusztráció / Facebook