Német neonácik vonultak volna a lengyel határra

2021. október 25. 09:39

A szélsőjobboldali csoport több mint ötven felfegyverkezett tagja meg akarta akadályozni a migránsok átkelését.

2021. október 25. 09:39
null

A német rendőrség megakadályozta, hogy egy szélsőjobboldali csoport több mint 50 tagja – akik paprikasprével, bajonettel, machetével, gumibotokkal voltak felfegyverkezve – felvonuljon a lengyel határra, hogy meggátolják a migránsok átkelését. A csoport feltehetően a Harmadik Út nevű szélsőjobboldali pártot támogatja, amely a gyanú szerint neonáci csoportokkal áll kapcsolatban. A párt felszólította tagjait, hogy lépjenek fel a határsértőkkel szemben, az ilyen esetek ugyanis augusztus óta megszaporodtak.

A rendőrség szombat este és vasárnap kora reggel fegyvereket foglalt le,

és arra kényszerítette a csoportot, hogy elhagyja a Guben város melletti területet. A szélsőjobboldali felvonulással szemben ellentüntetést tartottak. A résztvevők azt mondták, nem akarják a neonácikra bízni a térséget, példát akarnak mutatni, hogy a menedékjog emberi jog, és az is marad.

Németország további 800 rendőrt vezényelt a lengyel határra, hogy ellenőrizze a Belaruszból az EU-ba belépni próbáló migránsokat. Idén már több mint hatezren léptek be engedély nélkül Németországba Fehéroroszországból és Lengyelországból. Nem tervezik a lengyel határ lezárását, de elképzelhető, hogy újra bevezetik az ellenőrzéseket.

(Fotónk illusztráció. Rendőrségi vízágyú a Neisseblick szálloda épülete előtt a németországi Ostritzben 2018. április 20-án. Több mint ezer német, lengyel és cseh neonáci gyülekezik a városban, ahol Pajzs és kardfesztivál néven megemlékeznek Adolf Hitler náci vezér születésnapjáról. Hitler az ausztriai Braunau am Inn városban született 1889. április 20-án. MTI/EPA/Martin Divisek)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. október 25. 12:44
Nem sok minden van, amit németországtól érdemes átvenni, de ezt az 50 derék legényt tudnánk hasznosítani itthon, a határ mentén.
luzitanxaver
2021. október 25. 11:32
A weimari köztársaság mindennapjai.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. október 25. 11:01
Mutti 16 éve után még vannak neonáci csoportok Németországban?
Welszibard
2021. október 25. 10:50
Az Európai Unió engedély nélküli tömeges határsértői illegális bevándorlóknak számítanak, akiket ráadásul zsarolási célból Lukasenko dobott be. Miért kellene ezt az akciót az EU-nak tolerálnia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!