Fogadást tartottak Jeruzsálemben az '56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

2021. október 22. 08:07

Az eseményen a volt izraeli államelnök többek között Magyarország antiszemitizmus elleni harcát is méltatta.

2021. október 22. 08:07

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Első alkalommal rendezték Jeruzsálemben, és nem Tel-Avivban az október 23-i ünnepi fogadást, melyen Magyarország tel-avivi nagykövetségének munkatársai mellett számos jelentős izraeli politikus és közszereplő, valamint a helyi magyar közösség ismert képviselői is megjelentek.

„Különösen fontosnak tartottam részvételemet egyrészt, mert Jeruzsálemben rendezték meg az eseményt, másrészt, mert igen nagy jelentőséget tulajdonítok az antiszemitizmus elleni harcnak Európában és Magyarországon, ahol már eddig is sokat tettek leküzdésére, de még mindig akadnak teendők” – mondta az MTI tudósítójának Reuven Rivlin volt államelnök az eseményen.

Benkő Levente, Magyarország nagykövete is felhívta a figyelmet a fogadás helyszínére a város központjában lévő patinás lakónegyedben, ahol a szabad téri rendezvény  közelében Jeruzsálem óvárosa, a három monoteista vallás, a zsidóság, a kereszténység és a muzulmán vallás szent helye látszott.

„Először, de nem utoljára tartjuk itt a fogadást” – mondta a nagykövet, és emlékeztetett rá, hogy Magyarország már 2019 tavaszán, első európai országként gazdasági-diplomáciai kirendeltséget nyitott a városban a gyorsan fejlődő kapcsolatok további fejlesztésére.

A belbiztonsági miniszter is megköszönte a támogatást

Az izraeli kormányt Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter, a szociáldemokrata Munkapárt politikusa képviselte az eseményen, aki a jeruzsálemi helyszín méltatása után elismerő szavakkal szólt a két ország közös érdekeken alapuló közeli kapcsolatáról, és megköszönte Izrael támogatását a nemzetközi diplomáciában, s kiemelten az ENSZ-ben.

Bar-Lev felidézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Petach Tikván, egy rakéta sújtotta épületnél tett látogatását a tavaszi katonai hadművelet idején, és

megköszönte a magyar kormány támogatását.

Az izraeli miniszter hangsúlyozta a magyarországi zsidó közösségek védelmének fontosságát, és az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia további folytatására buzdított.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. október 22. 20:46
Ez egy sima kis fogadás volt, néhány pohárral, és zsíroskenyérrel, Izraelben, a magyaroknak akik nácik, antiszemiták. Hol van ez ahhoz a világraszóló díszünnepséghez, amit Brüsszelben, a 26 tagállam teljes összefogásával, fényfestéssel, ökörsütéssel, feleségcipeléssel, tuskódobással, villanyfel-le kapcsolással összekötve gratuláltak a magyar nép képviselőinek, 56-os szabadságharcuk évfordulójának alkalmából. Ja, nem, pénzfelfüggesztés kötelezettségszegési eljárás, makkhetes cikkely. Aranyos Unió! Imádom!
Tóth Mária Éva
2021. október 22. 11:23
Hiába köszönte meg a magyar kormány támogatását, itthon szinte mindennap elmondják, hogy antiszemiták vagyunk!
Amerigo
2021. október 22. 09:11
Most visíthatnak az EP elmebetegjei. A zsidó állam diplomáciai támogatása józan politikai realitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!