Könyvek könyve, világ világossága – Így olvasunk mi

2021. szeptember 01. 13:30

Scruton, Ratzinger, Pilinszky – következnek Vágvölgyi Gergely kedvenc könyvei a Mandiner új sorozatában!

2021. szeptember 01. 13:30
null
Vágvölgyi Gergely

A Mandiner hetilap most következő, századik lapszáma alkalmából különleges tartalmakkal készülünk az olvasók számára. A napokban szerzőink ajánlják tíz kedvenc könyvüket olvasóinknak – szívből ajánljuk, böngésszék, kommentálják, csevegjünk róluk, s várjuk olvasóink könyves listáit is!

Az összes könyvajánló ezen a linken keresztül érhető el.

***

VÁGVÖLGYI GERGELY

Biblia
A könyvek Könyve – az alap, amire épít(het)ünk. Forrás, vigasz és erő.

Rod Dreher: Szent Benedek válaszútján
Az elmúlt évek legfontosabb könyve számomra, ami közös gondolkodási felületet ad Észak-Amerika és Közép-Európa keresztényeinek. Alapművé vált, amint kiadták és jelentős hatást gyakorolt a keresztény gondolkodókra.

Szilvay Gergely: A gender-elmélet kritikája
A tomboló és pusztító antropológiai forradalom idején egy felelős konzervatív sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem vértezi fel saját magát és környezetét adekvát tudásanyaggal és precíz érveléssel. Szilvay könyve ennek alapja.

XVI. Benedek pápa: A világ világossága
Peter Seewald újságíró erőteljes beszélgetései az akkor még hivatalban lévő katolikus egyházfővel felkiáltójelként szolgáltak az „önmagát önállósító világias gondolkodás” idején, akkor, amikor a korszellem „irányvonala” már egyre inkább szembeszegült a kereszténységgel. A nagy formátumú német pápa bölcsessége lenyűgöző, abból tanulni pedig kötelező.

Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok – Az újbaloldal gondolkodói
Kényelmetlen könyv az újbaloldal számára, amely a nyugati konzervatívok pozícióváltásának lenyomata: nem kér elnézést, amiért másként gondolkodik, hanem kíméletlen kritikával rántja le a leplet azokról, akiknek bőven van miért bocsánatot kérniük…

Békés Márton: Kulturális hadviselés
A liberális kulturális korszak lecserélése egy konzervatív korszakra – ez a cél és ennek mikéntjét mutatja fel haditervében a Kommentár főszerkesztője. Harcos olvasmány, egy trilógia harmadik könyvéhez méltóan erős vonalakkal.

George Orwell: 1984
A disztópiák legfontosabbika; felemelt mutatóujj, a megvalósulását a közösségi médiában részben már ellenőrizni tudjuk.

Pilinszky János: Válogatott versek
Isten kegyelme, hogy Pilinszky minden fájdalmát és hite valóságát papírra vetette. Tömören. Erővel. Szikáran-gazdagon. Több volt ő, mint költő.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Nem akadt még más könyv a kezembe, amit többedik olvasásra sem tudtam sírás nélkül befejezni. Amióta gyermekeim vannak – herceg és hercegnő – már végképp nem is akarom.

Molnár Tamás: A jobb és a bal
Még mindig nem kellően exponált gondolkodónk válogatott tanulmánykötete antropológiáról, alapvetésekről, nacionalizmusról, gondolkodásmódokról: a jobbról és a balról.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. szeptember 02. 10:38
A Biblia a legjobb könyv utazáskor is. A/6 méretű...
Panni
2021. szeptember 02. 04:38
Ha a Biblia nem lenne ott, én már fevágtam volna az ereimet.
VeTraTa
2021. szeptember 01. 23:57
Most ez rangsorolva van vagy az összes itt felsorolt könyv egyformán fontos a szerzőnek?
snowwolf
2021. szeptember 01. 18:26
Nagyon szép válogatás, köszönöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!