Almafák, agitátorok, behódolók – Így olvasunk mi

2021. szeptember 03. 14:42

Scruton, Herczeg, Bulgakov... Báles István kedvenc könyvei a Mandiner sorozatában.

2021. szeptember 03. 14:42
null
Báles István

A Mandiner hetilap most következő, századik lapszáma alkalmából különleges tartalmakkal készülünk az olvasók számára. A napokban szerzőink ajánlják tíz kedvenc könyvüket olvasóinknak – szívből ajánljuk, böngésszék, kommentálják, csevegjünk róluk, s várjuk olvasóink könyves listáit is!

Az összes könyvajánló ezen a linken keresztül érhető el.

***

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Nem vagyok rá büszke, de egy szemináriumon merültem el benne. „Kolléga, elkalandozott?” – kérdezte az oktató. Felmutattam a borítót. „Mindent értek, folytassa csak” – jött a váratlan válasz. 

Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok - Az újbaloldal gondolkodói

100%-os hatékonyságú vakcina a baloldali gondolkodás ellen. Nyugalom, elég csak egyszer beadni. 

Laurent Obertone: Gerilla

A BLM-dúlások napjaiban olvastam. Egészen lenyűgöző volt, mintha Minneapolisból tudósított volna az író. Ahogy Obertone kezdte: a regény szabadságát gúzsba kötötte az élet valósága. 

Herczeg Ferenc: Az élet kapuja

„Csak” háromszor jelölték Nobel-díjra, mégis méltatlanul kevesen ismerik. 1513, történelmi pillanat: magyar esélyese van a pápai trónnak; vagy: az utolsó esélye Európának a török hódítások előtt. Zseniális, aktuális. 

Giró-Szász András: Gondolat és erő

Azt mondják, az embernek kezdetben véleménye van, ami később meggyőződéssé válhat. A könyv méretes lépés volt számomra az utóbbi felé. 

Michel Houellebecq: Behódolás

Mit tud kezdeni a vallási radikalizmussal, az iszlám fundamentalizmussal a mai Franciaország? Köret: egyetemi szféra, kiégés, kéjsóvár merengés. 

Márai Sándor: Az igazi 

Sokat tanultam Máraitól, de ami mindig velem van: „egy embernek egyféle rangja van csak, a jelleme”. A tőle megszokott zsenialítással mutatja be a jellemek vívódását egy szerelmi háromszögben. 

Závada Péter: Roncs szélárnyékban

A verseket olvasva hajlik meg benned a tér és az idő. Interstellar, Závada módra. 

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Izgalmas, humoros intellektuális utazással nyújt ellenszert Peterson az életünket felbolydítani vágyó káosz ellen. Már csak a bibliai példák aktualitása miatt érdemes elolvasni. 

Wass Albert: A tizenhárom almafa

Szeretem Erdélyt. Szeretem Wass Albertet. Szeretem Erdélyt, ahogy Wass Albert látta. A székely sorsot kísérő isteni gondviselés, remek humorral fűszerezve.

Nyitófotó: Földházi Árpád

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2021. szeptember 04. 17:40
Sokat tanultam Máraitól, de ami mindig velem van: „egy embernek egyféle rangja van csak, a jelleme”. vagy a hiánya, lásd Karácsony, Gyurcsány, Jakab, stb.
yanoo
2021. szeptember 03. 21:29
Závadától a Jadviga párnája zseniális. Egyébként a faszi egy komplett idióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!