A tálibok megrongálták Maszúd parancsnok síremlékét Pandzsírban

2021. szeptember 09. 22:34

Részlegesen lerombolták az Afganisztánban sokak által nemzeti hősnek tekintett Ahmad Sah Maszúd parancsnoknak a Kabultól északra fekvő Pandzsír tartományban található síremlékét – derült ki a közösségi portálokon csütörtökön közzétett videofelvételekből.

2021. szeptember 09. 22:34
null

Az 1980-as években, a szovjet megszállás idején az ellenállásban vezető szerepet játszott parancsnok sírkövét borító üveget összetörték, a fejfája pedig három darabra törött szét. A tálibok hétfőn vonták az ellenőrzésük alá Pandzsír tartományt, az iszlamistákkal szembeni ellenállás utolsó bástyáját.    

 

 

Egyelőre nem tudni, ki rongálta meg a sírt, de Maszúd a tálibok ádáz ellensége volt az 1990-es években.    

Az egyik videón a felvételt készítő férfi - feltehetően maga is tálib - hallható, amint a társaival a sír lerombolásáról beszél. Egy másik felvételen egy másik férfi - valószínűleg szintén tálib - arról beszélt, hogy a sírkövet Kabulba küldik javításra.    

 

 

A dpa német hírügynökség megkeresésére a tálibok egyik kabuli szóvivője közölte, hogy nincs tudomása az incidensről.    

 

 

A sírgyalázásról készült felvételek elárasztották az internetet Afganisztánban, sokakat felháborítva, annál is inkább, hogy húsz éve ezen a napon gyilkolták meg Maszúd parancsnokot. 2021. szeptember 9-én, két nappal az al-Kaida terrorhálózat által az Egyesült Államokban elkövetett merényletek előtt, két, magukat interjút készíteni akaró újságírónak mondó al-Kaida-fegyveres végzett a parancsnokkal az észak-afganisztáni Tahár tartományban.

(MTI)

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2021. szeptember 10. 08:25
Tényleg nagyon normálisak ezek a tálibok. Nem véletlen, hogy szerződést kötött velük az usa. Ezáltal sztálin elvtárssal kerültek egy polcra.
Carsac
2021. szeptember 10. 06:51
ISIS 2.0 Úgy is végzi majd.
Krupp Skya
2021. szeptember 10. 05:56
Rákosiék is lebontották a Regnum Marianium templomot a hülye SZDSZ-s gyerekek még az emlékkeresztet is kifűrészelték 2002-ben. Mondom én ezt aki ateista vagyok. Ennyit a mi tálibjankról és most akarnak megint visszajönni egy bolgár tehén képében az SZDSZ utód DK a bibliai hét sovány tehén helyett egy kövér bolgár tehenet hoz, aki veri súlyban a hét sovány tehenet. Nem sok zsidó gyerek dicsekedhet azzal, hogy a Regnum Marianum templomba járt óvodába, én oda jártam, ahelyett hogy anyám a zsinagógába íratott volna.
megalodon
2021. szeptember 10. 00:00
A hülye amerikaiaknak, amerikai hülyéknek köszönhető! Ott hagyták a fegyvereket, és a harci gépeket! USA egy teljesen dilettáns ország! Még, hogy a világ vezető országa, még egy fűszálat sem tudnak megvédeni. A római birodalomnak még csak az árnyékai sem lehetnek, pedig azok is úgy loptak össze minden tudást! USA hadserege, gigantikus pénzért, egy nulla!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!