Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Milliók vettek részt az iráni elnök temetésén

2024. május 23. 21:47

Ebrahim Raiszit szülővárosában, Meshedben temették el.

2024. május 23. 21:47

Nyitókép: Hossein MOAMERI / FARS NEWS AGENCY / AFP

A nap folyamán emberek százezrei özönlötték el az ország északkeleti felében található Meshed utcáit, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint 

hárommillióan vettek részt a temetésen, független becslés nem áll rendelkezésre.

A koporsót egy teherautóval szállították a meshedi Reza imám mauzóleumába, a síita ország legfontosabb kegyhelyére. Ezrek tartották a magasba Raiszi képmásait és a temetéseken hagyományos fehér virágokat. A mauzóleumot és az utcákat is az elnök portréi, fekete zászlók és síita jelképek díszitették. A szerdai gyászszertartást Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette Teheránban, aznap munkaszüneti napot hirdettek. A főváros lakói mobiltelefonjukra üzenetet kaptak, amelyben felszólították őket, hogy vegyenek részt a mártírrá nyilvánított Raiszi gyászszertartásán. 

Az IRNA állami hírügynökség szerint 60 ország képviselője jelent meg a temetésen, köztük a tunéziai elnök és a katari emír, Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet kettes számú vezetője Náim Kászem. A június 28-ra kitűzött elnökválasztásig az államügyeket Mohamad Mokbar korábbi első alelnök vette át, a diplomáciai tárca irányítását pedig Amirabdollahián hivatalát helyettese, Ali Bakeri-Káni.

(MTI)

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:12
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
backstablive
2024. május 24. 08:01
A levegö is tisztàbb lett miòta meg murdellt. De sajnos maradt elèg a fajtàjàból.
muszlim1970
2024. május 24. 04:59
Ez is a terrorista diktatúra USA műve!!!Rohadjanak meg!!!Iránt is régóta céljuk lerabolni!A szokásos!!!
Lobodi
2024. május 24. 00:59
A képen: Európa, 2050.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!