A kormány újraszabályozza a hiteltörlesztési moratóriumot

2021. szeptember 20. 13:04

A pénzügyminiszter bejelentette: novembertől 2022. június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot.

2021. szeptember 20. 13:04
null

Varga Mihály bejelentése szerint azok a magánszemélyek, akiknek a tavalyi évhez képest csökkent a jövedelmük, a gyermeket várók, illetve nevelők, a nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak kérhetik a hosszabbítást.

Szintén kérhetik azok a vállalkozások, amelyeknek legalább 25 százalékkal esett az árbevétele az előző évhez képest. A moratórium folytatása mostantól külön kell jelezni, nem automatikus.

Két új rendelet is megjelent a hitelmoratóriummal kapcsolatban

Az első azt szabályozza, hogy a különböző adóscsoportoknak rászorultság alapján hogyan hosszabbodhat meg a fizetési haladék. A második módosítás a természetes személyek hitelkártya- és fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésére vonatkozik.

E szerint nem az eredeti kamattal kell kiszámolni a moratórium ideje alatt felhalmozódott tőketartozást, ha az túl magas, hanem a jegybanki statisztikában szereplő, személyi hitelekre vonatkozó átlagos kamatlábbal, mégpedig a 2020. februárival.

A bankoknak 60 napja lesz rá, hogy átszámolja a tartozásokat.

A személyi hitellé alakított hitelkártya- és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számolniuk a pénzintézeteknek.

Címlapkép: Földházi Árpád

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. szeptember 20. 15:22
Megmentik őket is, mint a devizaadósokat. Csak várni kell a választások miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!