Már mintegy négyszázan jelentkeztek az önkéntes honvédelmi szolgálatra

2021. augusztus 30. 19:27

Vadai Ágnes sokallja a katonai szolgálatért adott többletpontokat. A Gyurcsány-párti politikus szerint az új önkéntes szolgálati forma a haderő válságtünete – hangzott el az ATV-ben.

2021. augusztus 30. 19:27
null

A szeptember közepén induló új, önkéntes szolgálati forma iránt már most is mindegy 400 fiatal jelentkezett az ITM tájékoztatása szerint. Az ITM az ATV híradójának elmondta, hogy elsősorban a fiatalok támogatása céljából indították el új szolgálati formaként az önkéntes katonai szolgálatot. 

Vadai Ágnes szerint azonban mindez szemfényvesztés.

A Honvédelmi Bizottság DK-s alelnöke aránytévesztésnek tartja a javaslatot és újragondolná Benkő Tibor bejelentését, ami szerinte arra utal, hogy „a Magyar Honvédségnek komoly gondjai vannak, leginkább létszám tekintetében”.

„Aránytalanul magasnak tartjuk azt a pontot, ami egy olyan egyetem előtti önkéntes katonaságért jár, ami irreleváns tudással, képességekkel és tapasztalattal ruházza fel a diákokat” – fogalmazott a mozgalom szóvivője, Schermann Fruzsina az ATV híradójának.

Az ADOM szóvivője kiemelte, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekről is csak a releváns tárgyak eredményeit szokták beszámítani a felvételibe „Így nem értjük ez miért ér ilyen sok pontot. Ez lényegében pluszpontokért egy lopakodó sorkatonai szolgálat” – mondta. Több ellenzéki politikus bírálta ugyanis, hogy míg a középfokú nyelvvizsgáért 28, addig fél év katonai szolgálatért 32, míg egy évért 64 többletpontot számítanak be az egyetemi felvételik során. 

Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai egyesületének elnöke úgy véli, a nyelvvizsgának sokkal inkább az egyetemi felvétel követelményének kellene, lennie inkább.

„Nehéz ezt a két területet összehasonlítani. Azt ugyanakkor biztosnak gondolom, hogy a nyelvtudás nagyon fontos a mai fiatalság számára, amit feltétlenül pluszponttal kell honorálni” – mondta az ATV-nek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. augusztus 31. 10:44
Na kérem így lehet lezülleszteni a diplomások szinvonalát. Mert ha valaki vállal egy éves katonai szolgálatot akkor kap 64 pontot, ha pedig agyonhallgatja a fideszes előadókat akkor még annyit, hogy közel 100 pontos előnyt szerez az a tőle okosabb felvételezők ellen és bejutnak az egyetmre amivel egyértelműen a diplomájuk értéke fog nivellálódni !
flesh ripper
2021. augusztus 31. 08:28
Ki kell próbálni. Pl. nyelvtudással együtt, nyelvvizsgákkal együtt is lehet katonáskodni, megemberesedni, férfivé válni, majd különböző, nagyszerű civil egyetemi szintű képesítéseket is szerezni! Ha valaki katonai szolgálatra jelentkezik, azt nem néhány szaros ponttért teszi! Egyrészt, ki akarja próbálni magát, emberi megfelelőségét, tartását. Fel akar készülni az életre, szolgálni akarja hazáját, közösségét, szeretteit.
Abraxos
2021. augusztus 31. 06:35
Akkor ezzel az erővel feltehetjük a kérdést, hogy az, hogy kissebségi miért ér extra pontot, a sport teljesítmény miért ér pontot, a terhesség miért ér extra pontot? Mindegyik irreleváns a felsőoktatás szempontjából, mégis jár.
lendvaiildiko
2021. augusztus 30. 23:16
Vadai elvtársnő egyébként honvédelmi államtitkár volt!!! Ki a fene ez a Légrádi Tamás, honnét bújt elő! Amikor Szentföldi zarándokúton voltam, feltűnt a sok örömkatona. Azaz büszkék voltak hazájukra, megtiszteltésnek vették, hogy védhetik hazájukat. Amikor rákérdeztem a szolgálat mikéntjére: a következő derült ki. Külön tisztképzés nincs. Mindenki - fiúk, lányok bevonulnak. A szolgálat alatt kiválogatják a tehetségeseket, legtehetségesebbeket, s megfelelő szakmai, katonai képzést követően belőlük lesznek a tisztek, főtisztek. Nagyon jó lépés volt a pont felajánlás. Üzenem a sóhajtozó Légrádi Tamásnak: nem honvédelem vagy nyelvvizsga, hanem honvédelem és nyelvtanulás, nyelvvisga...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!