Számos európai ország megkezdte állampolgárainak kimenekítését

2021. augusztus 16. 19:31

A tálib hatalomátvétel után hétfőn számos európai ország megkezdte állampolgárainak és az őket segítő afgán civileknek a kimenekítését Afganisztánból.

2021. augusztus 16. 19:31
null

Németország

A német hadsereg elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni a tálibok uralma alá került Afganisztánból – jelentette ki Angela Merkel kancellár Berlinben. Egy 2500 fős csoportot már korábban nyilvántartásba vettek, ide a Bundeswehr segítői tartoznak családostól. Egy részüket már eljuttatták Németországba, 600 emberről pedig egyelőre nem tudni, hogy már kijutottak-e Afganisztánból. A másik csoportba többek között emberi jogi aktivisták és ügyvédek tartoznak, ez nagyjából kétezer főt jelent, de őket is a családjukkal együtt kell kimenekíteni.

A légierő első szállítógépei hétfő délelőtt indultak egy németországi bázisról. A tervek szerint a művelet központja az üzbegisztáni főváros, Taskent lesz, odaszállítják majd Kabulból a tálibok bosszúja elől kimenekítendő afgánokat és a német állampolgárokat. Biztonságukról a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadász egységei gondoskodnak. A kimenekítettek Taskentből charterjáratokkal jutnak majd el Németországba.

Nagy-Britannia

Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta: Nagy-Britannia minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kimenekíthesse az országból a brit állampolgárokat és a brit kötődésű afgánokat. Nagy-Britannia is áthelyezte nagykövetségét Kabul városából annak repülőterére, és naponta 1200-1500 embert szeretne elszállítani onnan, és fenn is tartani ezt az ütemet.

Franciaország

Franciaország erősítést küldött az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy elősegítse a francia állampolgárok kimenekítését Afganisztánból. A francia hadsereg hétfő estig készül kijuttatni Kabulból emírségekbeli bázisára a francia állampolgárok, illetve a francia állam védelmét élvező személyek első körét.

Románia

A bukaresti hatóságok is bejelentették, hogy Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt. Florin Citu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A román kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.

Csehország

A cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn reggel érkezett Prágába. A repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni - közölte a cseh külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a gép most az azeri fővárosban várakozik, s továbbindulása a kabuli helyzet függvénye.

Belgium

A belga honvédelmi minisztérium légi eszközöket, többek között nagyméretű teherszállító repülőgépeket helyezett készenlétbe, hogy segítse a kabuli nemzetközi repülőtérről történő evakuálási műveleteket. Ludivine Dedonder védelmi miniszter azt is közölte: azoknak az afgán állampolgároknak, akik a belga csapatokat és külszolgálatot segítették, lehetőségük van arra, hogy a belga képviseleten jelentkezzenek segítségért. A belga külügyminisztérium szerint az elmúlt 24 órában 47, Afganisztánban tartózkodó belga állampolgár fordult a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban lévő belga nagykövetséghez.

Hollandia

Mark Rutte, Hollandia ügyvivő miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a kabuli holland nagykövetség munkatársai, az afgán tolmácsok és "mások, akik védelmet érdemelnek", kijussanak Afganisztánból. Ank Bijleveld védelmi miniszter azt közölte, hogy a tárca egy több járatból álló légihidat bocsátott rendelkezésre a holland állampolgárok hazatelepítéséhez.

Spanyolország, Ausztria, Olaszország és Törökország

Spanyolország két katonai repülőgépet küldött hétfőn Dubajba a spanyol diplomaták, azok családtagjai és a Madridot segítő afgán civilek kimenekítésére. Az osztrák külügyminisztérium azon fáradozik, hogy a még Afganisztánban tartózkodó nagyjából 15 osztrák állampolgárt valamelyik másik európai ország evakuáló repülőjáratán hazajuttassa.Olaszország nagyjából 70 nagykövetségi dolgozóját már hazajuttatta, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy az olasz védelmi és külügyi tárcával korábban együttműködő afgán állampolgárokat is kijuttassanak az országból.

Törökország hétfőn több mint 300 emberét menekítette ki Kabulból a Turkish Airlines török légitársaság egy járatán. Az Isztambulba érkező utasok újságíróknak elmondták, hogy órákat kellett várniuk a repülőgép fedélzetén, mire a kifutópályáról a katonáknak sikerült eltávolítani az ott összegyűlt afgán civileket, akik kétségbeesetten szeretnék elhagyni az afgán fővárost.

Svédország, Norvégia, Dánia és Finnország

Svédország és Norvégia hétfői közlése szerint már kimenekítették nagykövetségeik munkatársait az országból. Dánia viszont azt közölte, hogy még nem fejezte be az evakuálást: több száz dán állampolgár és afgán segítő vár Kabulban arra, hogy Dániába jusson. Jeppe Kofod dán külügyminiszter szerint a mobiltelefon-hálózat összeomlása miatt többekkel nehéz felvenni a kapcsolatot. Finnország is hétfőn menekíti ki diplomatáit Kabulból.

Keleti szigetek: Új-Zéland és Japán

Új-Zéland katonai gépet küld Afganisztánba, hogy kimenekítsenek 53 új-zélandi és számos afgán állampolgárt az országból. Ausztrália pedig több mint 150 állampolgára és több afgán menekült evakuálására készül. A japán kormány szintén hazaszállítja kabuli nagykövetségének alkalmazottait, egyúttal arra kérte az Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy lehetőség szerint hagyják el az országot.

(MTI)

Nyitókép: Kabul, 2021. augusztus 16. A német légierő Airbus A400M szállítórepülőgépe felszáll a Hannover közelében fekvő wunstorfi légitámaszpontról 2021. augusztus 16-án. A német hadsereg el akarja kezdeni a német állampolgárok, helyi segítőik és családtagjaik kimenekítését Kabulból, miután előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.
MTI/AP/dpa

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2021. augusztus 16. 22:43
Elnézést ez egy kicsi beragadt!
Magyarok Pásztora
2021. augusztus 16. 21:59
A moslékos kis szabót kell odaküldeni.
hlaci83
2021. augusztus 16. 20:37
Nem kapkodták el, na.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!