Nyugalmazott amerikai tábornok: az afganisztáni háború kimenetele katasztrofális

2021. augusztus 18. 07:20

A korábban Oszama bin Ladent likvidáló kommandós csoport egyik tagja szerint pedig „ez a legrosszabb vereség az amerikai történelemben”.

2021. augusztus 18. 07:20
null

David Petraeus tábornok – aki a Barack Obama volt amerikai elnök vezette kormányzat idején irányította a katonai erőket Afganisztánban – az NBC amerikai televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a térségben kialakult helyzet „szívszorító” és „tragikus”. Petraeus, aki korábban a CIA igazgatójaként és az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnokaként is szolgált az Afganisztánban kialakult helyzettel kapcsolatban azt mondta:

azt hiszem, voltak alternatív megközelítések, lehetőségek, amelyeket valójában meg kellett volna fontolnunk.

Hosszú éveken keresztül adtam tanácsokat ezzel kapcsolatban.”

Arra a kérdésre, hogy vajon lehetett volna-e más végkifejlete is az afgán háborúnak, mint a tálibok teljes térfoglalása, a nyugalmazott tábornok úgy válaszolt: „Biztos, hogy lehetett volna. Volt egy fenntartható elkötelezettség, amelyet követni lehetett volna: 3500 katona, drónokkal és légierővel, és 8500 fős koalíciós erővel”.

A kialakuló válság nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államoknak

Petraeus szerint sokakat hátrahagytak és az Egyesült Államoknak most mindent meg kell tennie „annak biztosítása érdekében, hogy eleget tegyen a velük szemben fennálló erkölcsi kötelezettségének.”

Az afganisztáni növekvő humanitárius válság, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent majd az Egyesült Államok számára, az amerikai elnöki vezetés kudarcának eredménye – erről Herbert McMaster, Donald Trump volt amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt amerikai idő szerint hétfőn este a Newsmax című amerikai hírtelevíziónak.

„Amikor azt halljuk, hogy az amerikai emberek nem támogatják a háborút, nem kell meglepődni, mert vezetőink nem mondták el az amerikai népnek, mit kell tudniuk, mit érdemes tudniuk egy tartós katonai kötelezettségről” – fejtegette McMaster.

A nyugalmazott altábornagy szerint Joe Biden amerikai elnök tévedett,

ugyanis nincsenek rövid távú megoldások a hosszú távú problémákra.

„Ez a legrosszabb vereség az amerikai történelemben.”

Az Afganisztánban kialakult helyzet miatt „katasztrófának” nevezte Biden elnököt, Mark Milley tábornokot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét pedig lemondásra szólította fel a Twitteren Robert O'Neill, az Egyesült Államok haditengerészetének korábbi kommandósa, aki részt vett 2011 májusában a Neptun Lándzsája fedőnevű akcióban, amelynek során egy kis létszámú kommandós csoport megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezérét.

Az afganisztáni helyzetre utalva O'Neill hangsúlyozta: „Ez a legrosszabb vereség az amerikai történelemben. A legnépszerűbb elnökünk pedig eltűnt. Joe Biden ellenezte a bin Laden megölésére irányuló rajtaütést, most pedig 7 hónap alatt elvesztette Afganisztánt”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/STR

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shittingbull
2021. augusztus 18. 09:08
simonvitéz
2021. augusztus 18. 09:03
Hagyjuk már a picsába ezt a dumát,hogy " ha Trump lett volna..." Ha Trump lett volna, akkor úgymond "rendezettebben" történik ugyanez, a tálibok 3 hónap múlva veszik be Kabult, azalatt piactereken felrobbantanak több 100 civilt, célzottan likvidálnak még pár 100 kormányt támogató tisztviselot. Ezzel a vén demens barommal a legkevésbé az a baj, ahogy az afgán "kalandot" lezárta. (Nem ő zárta le..) , hanem hogy minden bizonnyal megrontott több 100 (1000?) kislányt, kisfiút. Egy rohadt geci pedofil!! Ezzel persze kurvara nem foglalkozik senki!
villogókékfog
2021. augusztus 18. 08:45
Milyen erkölcsröl beszélnek a demokrácia exportőrök?
kòn bandi
2021. augusztus 18. 08:40
Ott voltak 20 évig És egy kivonúlást úgy el csesznek, Hogy a 20 éven túl, még a tekintély minimális formáját is elveszítsék vele , ez csúcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!