Volt román külügyminiszter: A polkorrektség miatt az EU egyre gyengébb lesz

2021. július 10. 08:09

Teodor Baconschi szerint a mai „progresszívek ugyanolyan dogmatikusak és intoleránsak, mint leninista szellemi elődeik”.

2021. július 10. 08:09
null

A volt román külügyminiszter, Teodor Baconschi közösségi oldalán írt az Európai Unió és a „progresszivizmus” viszonyáról, az írást a Főtér szemlézte.

Írásában Baconschi úgy vélekedik, hogy miképp „a marxizmus is a polgári értelmiségi körök révén tört be a cári Oroszországba – lévén az egyetlen közeg, amely képes volt »új eszmék megvitatására« –, úgy a kulturális neomarxizmus a mai Európába egy virágzó akadémiai polgárságnak köszönhetően tör be, amely a proletár internacionalizmust egy globális, multikulturális internacionalizmussal helyettesíti”. 

A volt román külügyminiszter szerint ez az új „progresszív” szárny épp olyan dogmatikus és intoleráns, mint „leninista vezetésű elődje”, mert, mint fogalmaz, 

Baconschi szerint a kereszténység is meggyengült Európában. A „progresszivizmus” válasza erre pedig szerinte az, hogy „Európa ma már nem keresztény, és a kereszténység bármiféle újraéledése veszélyeztetné a demokráciát”, továbbá az, hogy „európaiak lehetünk akkor is, ha bármilyen más vallást ölelünk keblünkre, vagy egyet sem.” Baconschi szerint azonban ez az attitűd egyes EU-polgárokat „túlkompenzáló radikalizálódás” felé sodorhat.

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A volt külügyminiszter hiányolja az őszinte párbeszédet is. Példaként említi a Brexitet, melynél, mint fogalmaz, nem elemezték a valódi okokat, hanem mantraszerűen ismételgetik, hogy „az euroszkeptikus populisták manipulálták a »tanulatlan tömegeket«”.

– fogalmazott Baconschi, hozzátéve: ezen taktika miatt az EU egyre gyengébb, megosztottabb, és jelentéktelenebb lesz.

Nyitóképen: Teodor Baconschi . Fotó: Samuel Kubani / AFP. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. július 10. 12:34
Nincs mese, erőssen el kell kezdeni gondolkodni a kilépésről.
njohn
2021. július 10. 12:15
Teljesen korrektül látja a dolgokat. A radikalizmus csak a saját vesztébe rohan. Ugyanez a radikalizmus cseszi szét KALIFORNIÁT, ahonnan már a radikalizmus zászlaját lebegtető techcégek voltak az elsők, akik elsőként hagyták el az államot, és települtek át a konzervatív TEXASba: https://mozgasterblog.hu/hogyan_rombolj_le_egy_allamot_kezikonyv_progressziv_liberalisoknak.html ahol meg ugye már táblákon kérik a "liberálisokat", hogy haladjanak csak tovább szépen az úton mindaddig, amíg el nem hagyják Texas területét. Nem kérnek a neokommunista felforgatásból. Colin Farrell esete a hajléktalanok eszméletlen tömegével, amivel szembesült Los Angelesben: https://www.buzzfeed.com/vannessajackson/colin-farrell-homelessness-jimmy-kimmel-reactions
VeJoLa
2021. július 10. 12:14
A píszínél nagyobb diszkrimináció nem létezik! Azt üzeni, "Nem nevezzem meg, mi vagy, mert azt olyan sértőnek tartom, hogy inkább körülírom, hisz én toleráns, tapintatos, jóember vagyok!"
Megtalálta
2021. július 10. 11:47
"ezen taktika miatt az EU egyre gyengébb, megosztottabb, és jelentéktelenebb lesz." Kezdem azt gondolni, hogy talán ez is lehet a cél, legalábbis bizonyos államoknak. Annyira túltolni a központosítást, egységesítést, hogy egyre többen kezdjenek fellázadni ellene. Nekem pl. a hollandok, illetve a beneluxok roppant gyanúsak. Az, hogy ezek az országok Közép-európában egyre inkább konkurenciát látnak. (és tán jogos is ez a félelmük) Ezért támadják őket minden eszközzel, amivel csak lehet, többnyire balos ideológiával, meg mindenbe beleugatással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!