Az amerikai gyógyszergyárak attól félnek, hogy titkaikkal az oroszok rákgyógyszereket fejleszthetnek

2021. április 26. 14:20

Lobbizni kezdtek a gyógyszergyárak emberei, hogy el ne veszítsék szabadalmaikat.

2021. április 26. 14:20
null

A Financial Times szerint az olyan gyógyszergyártók, mint a J&J, a Pfizer, a Moderna és a Novavax lobbizni kezdtek Washingtonban, aggódni kezdtek ugyanis a Biden-adminisztráció koronavírus-vakcinák szabadalmaihoz fűződő viszonya miatt.

India és Dél-Afrika még tavaly javasolta a WTO világkereskedelmi szervezetnek, hogy a járvány elleni védekezést segítendő tegyék szabadon hozzáférhetővé a koronavírus elleni készítményeket. A kezdeményezést azóta 60 ország írta alá, viszont az Európai UnióU, Nagy-Britannia, Svájc és a Trump-adminisztráció ellenezte. Joe Biden kereskedelmi minisztere, Katherine Tai azonban egyik WTO-ülésén elmondott beszédéből arra következtettek a gyártók, hogy változás lehet az amerikai hozzáállásban.

A piac megint nem tudta kielégíteni a fejlődő országok egészségügyi igényeit. Végig kell gondolnunk, hogy a kereskedelmi szabályaink milyen módosításával és megreformálásával tudunk tanulni a történtekből”

– mondta. 

A gyógyszergyárak lobbistái ezért a lap szerint azt magyarázták a velük találkozó kormányzati és fehér házi tisztviselőknek, hogy ha lemondanak a szabadalmaikról, Kína és Oroszország az mRNS-technológiával később másféle vakcinákat, illetve eredményes rák- és szívgyógyszereket is tudnának gyártani.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Michael Kappeler / DPA / AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. április 27. 09:02
Ugye, tipikus. Nem hogy örülnének, hogy megoldódna a rák gyógyítása, saját szaros pénzüket féltik. Szánalom és kijózanító!
Ben Jeremiah
2021. április 27. 07:13
A dolog megérne egy hosszú cikket... 1. A szabadalmak NYILVÁNOSAK. Bárki felmehet a szabadalmi hivatalok honlapjára, irattárába, és megnézheti hogy pontosan mi is van védve. Pontosan azért, hogy tudni lehessen, hogy mi védett - és igen, a technika fejlődését i biztosítja, hiszen ezt már nem kell kitalálni, de erre alapozva lehet új dolgokat létrehozni. 2. A szabadalom tulajdonosa "lemondhat" a haszonról, mert ahogy a szabadalmaztatott dolog gyártását, forgalmazását jogdíj felében átengedi, átengedheti ingyen is. De ezt jelen berendezkedés miatt dőreség a gyógyszergyártóktól követelni. Az nem működik,hogy egyik oldal kommunista módra átengedi a javait, a másik meg élvezi hasznait. (kb. úgy lenne egyenszilárdságú, hogy oké, ingyen van a gyógyszer, de aki meggyógyult, az utána egy évig ingyen dolgozik a gyárban.) 3. USA amúgy nagy mester a szellemi javak eltulajdonlásában. A II vh alatt a britekkel (és talán a szuval is) olyan szerződést kötött, hogy a haditechnikával kapcsolatos fejlesztéseket licencdíj nélkül megkapja. Ma sem lenne sugárhajtóműve enélkül a szerződés nélkül. Von Braun és csapata nélkül nem lenne rakétája. Kármán Tódor nélkül nem lenne katonai repülése. Sikorsky nélkül nem lenne helikoptere.
Salamander
2021. április 27. 03:14
Nem az USA aggódik a zsidrák tulajdonosok (olyan kis cukipofik, mint Bill Gates). Az USA felett lebegő deepstate 1913-ban megszerezte a FED irányítását és attól fogva nem lehet elválasztani az Egyesült Államok államérdekeit, államcéljait 15 família magáncéljaitól. Ahová befektetnek, ahonnan profitot remélnek, annak védelme és kikényszerítése egyben automatikusan az USA kormányzati adminisztrációjának központi kérdésévé válik. Most a vakcinafejlesztésbe fektettek, korábban az informatikai fejlesztésekbe, a kőolajba, a demokráciaexportba stb. Hát mi történne, ha lassan kicsavarodna koszos kezükből a pajeszukba csavarodott uralmi jogar? SEMMI. Egy világ lélegezne fel, mert még mindig jobb egy 5000 éves kultúrájú konfuciánus alapú komcsi Kína, mint egy maroknyi, velejéig korrupt, romlott és eszétvesztett kultúraromboló zsidrák.
Kanóc
2021. április 26. 19:29
rákgyógyszer-terrorizmus....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!