Nem fordíthatja a fekete költőnő könyvét fehér ember Hollandiában

2021. március 01. 15:08

Visszalépett Amanda Gorman műveinek holland fordításától a nembináris identitású Marieke Lucas Rijneveld, mert fehér a bőre.

2021. március 01. 15:08
null

A 444 és a Neokohn is beszámoltak arról az esetről, melyben a Joe Biden beiktatási ünnepségén a világ számára is ismertté vált amerikai fekete aktivista-költőnő amanda Gorman műveinek holland fordítása körül kerekedett. A 22 éves Gorman eredetileg egy 29 éves holland írót, a tavalyi Nemzetközi Booker-díj győztesét, Marieke Lucas Rijneveldet választotta, aki nem bináris identitása miatt vett fel női keresztneve mellé egy férfit is – írja a 444.hu a Guardianre hivatkozva.

A bejelentés azonban holland baloldali körök éles tiltakozását váltotta ki, Gorman ugyanis fekete, míg Rijneveld fehér. A baloldali aktivisták felháborítónak, kiábrándítónak, felzaklatónak érzik, hogy a Meluenhoff kiadó ennyire érzéketéenül járt el.

A Guardian cikkéből kiderül, hogy a fordítóválasztás elleni támadás vezetője a baloldali Volkskrant lap publicistája, Janice Deul volt.

Deul szerint „sokak számára fájdalmas, frusztráló, dühítő és csalódást keltő a helyzet”. Arról írt,  hogy „elszalasztott lehetőség Rijneveldre bízni a feladatot, aki a nőnemű és fekete művésszel szemben fehér, nem bináris, és nincs is elegendő tapasztalata”.

Rijneveld, aki először megtiszteltetésnek érezte a munkát, a kritikák hatására visszalépett a fordítástól.

Fotó: Facebook

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. március 02. 09:56
Mi a francnak fordítja le bárki? Ki akarja egy néger költőnő verseit olvasni? Akinek az egyetlen érdeme az, hogy blm-aktivista, a versei meg hótszarok.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 02. 08:21
Bináris: 10010 Ugyanez nem binárisban: 18 Hexadecimálisan: F2 Ennek mi köze a bőrszínhez? Zavaros.
Hattori
2021. március 02. 00:06
fehérek ne is olvassák feketék műveit! :D mert ebből ez következik, és persze fordítva... ebből mi lesz. sőt, igazából egymásra sem kéne nézniük, nem hogy beszélni, vagy szaporodni egymással... :P
Hattori
2021. március 01. 23:42
"na most hallod?! valamit nem tehetek meg a bőröm színe miatt? na, ez az igazi rasszizmus!" /Randel - Shop stop 2/ :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!