Dear Moon 2023: nyolc művésszel kerüli meg a Holdat a japán milliárdos

2021. március 03. 15:19

Önmagukat művésznek érző nyolc útitársat keres maga mellé Mezava Juszaku japán milliárdos, aki a SpaceX magán űripari vállalkozás űrhajóján tervezi megkerülni a Holdat 2023-ban.

2021. március 03. 15:19
null

Eredeti terve az volt, hogy elismert művészeket hív meg vendégként az egyhetes űrutazásra. Új felhívásában – mint közölte – tágan értelmezi a művész fogalmát, vár mindenkit, aki valamilyen módon művésznek érzi magát.

„Az átformált projekt a világ több emberének ad lehetőséget arra, hogy csatlakozzon. Minden ember, aki valami kreatívat csinál, művésznek nevezhető” – mondta Mezava, a Zozo Inc. online divatáruház alapítója.

Fontos ugyanakkor, hogy a jelentkezők úgy érezzék, az űrutazás kreatív tevékenységük határait szélesítheti,

és végeredményben hozzájárul ahhoz, hogy „másoknak és a szélesebb társadalomnak segíthessenek”. A jelentkezők egy 10-12 fős csapat tagjai lesznek. A kiválasztási folyamat első szakasza március 14-ig tart, a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd egy interjún Mezavával.

A vállalkozó állja a SpaceX újgenerációs, újrahasználható rakétájával, a Starshippel történő utazás teljes költségét.

A Starship két legutóbbi prototípusa a tesztek során felrobbant, ami jól szemlélteti a Mezava és utastársai által vállalt kockázatokat.

„Elon Musk azt mondja, nincs semmi probléma, és én hiszek neki” – mondta Mezava.

A SpaceX novemberben négy asztronautát szállított fel a Nemzetközi Űrállomásra (IS) a Falcon 9-es rakétán. Mezava elmondta, egyelőre nincs kiképzés alatt, az várhatóan legfeljebb néhány hónapot vesz majd igénybe. Figyel ugyanakkor az alkoholfogyasztás mértékére, rendszeresen edz és hetente több órát foglalkozik a misszióval.

„Csak mentálisan készülök” – mondta. A milliárdos szerint az utazás csúcsélménye, hogy láthatják az egész Földet és a Hold távoli oldalát.

– emelte ki a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk. Az út, melynek során eljutnak a Holdig, megkerülik, majd visszatérnek, hat napig tart. Az utazás költségeiről nem árultak el információt, Mezava annyit mondott, hogy többe kerül, mint 110 millió dollár (33 milliárd forint), amennyiért egy Jean-Michel Basquiat festményt vásárolt.

Fotó: Yusaku Maezawa 前澤友作, Facebook

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2021. március 04. 19:18
Csak a "Dear Moon" nehogy "Dead Moon" legyen. Most pukkant el Musk többedik rakétája Cselendzser' üzemmódban. Jó lenne, ha a nagy sietség nem menne a biztonság rovására, nem azért adott a sors sok pénzt nektek, hogy hülyegyerekként játszadozzatok mások életével! Eddig is a kapkodás okozta a legtöbb űrhajós tragédiát. Különben is az oroszok, ha végeztek a vakcinafejlesztéssel, pár liter vodkáért idehozzák pár km-re a holdat. :))
brekker
2021. március 03. 19:50
Na erre kíváncsi leszek. Legalább azt bizonyíthatják 50 év után, hogy ember repülhet a Hold közelébe. Egy újabb érv a holdraszállás tagadók ellen. Már nem kell sokat várni...
Akitlosz
2021. március 03. 16:43
"Dear Moon 2023: nyolc művésszel kerüli meg a Holdat a japán milliárdos" Ez mitől jelen idő kijelentő mód? Ez csak egy lehetőség, annak is nagyon jövendő idő. Sok évvel ezelőtt a SpaceX honlapján, annak is a nyitóképernyőjén 2018. végére volt datálva a cég űrhajójának első emberes Hold körüli utazása. Most meg ugye 2021. van és 2023. még mindig csak a terv. Egy ilyen utazás relatívan olcsó és biztonságos - eddig egyedül az Apolló-13 csinált ilyent vészmegoldásképpen - mégsem csinálják. Az űrhajó nem áll Hold körüli pályára, hanem csak egyszer megkerüli és azonnal indul vissza a Földre. Oroszország 700-800 millió dollárért vinne el egy űrturistát ilyen útra némileg felextrázott Szojuz űrhajóval. Elon Musk megoldása fajlagosan egy főre olcsóbb lehet.
szürkeSzarvas
2021. március 03. 15:46
Navigare necesse est.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!