A dél-afrikai mutáns elleni antitestek minden vírusvariáns ellen védenek

2021. március 03. 19:24

Dél-afrikai tudósok szerdán közölték, hogy az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2 néven ismert) variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is.

2021. március 03. 19:24
null

A vérplazmaelemzésen alapuló felfedezés különösen jó hírnek számít, mivel arra enged következtetni, hogy egy kifejezetten az 501Y.V2 variáns ellen kifejlesztett oltóanyag elég lehet a védelemhez a különböző vírustörzsekkel szemben – mondták a dél-afrikai szakértők.   

Az emberi szervezet által a dél-afrikai mutáció ellen természetesen termelt antitestek

jó eredményeket értek el a Brazíliában azonosított variánssal és a világjárvány elején megjelenő vírustörzsekkel szemben is.    

A dél-afrikai szakértők hangsúlyozták, hogy a koronavírus elleni vakcinák előállításában élen járó cégek, például a Moderna, a Pfizer, az AstraZeneca és a Johnson and Johnson

már dolgoznak a dél-afrikai variánssal szembeni oltóanyag előállításán.    

A dél-afrikai mutációt a világ 48 országában azonosították eddig. A Dél-afrikai Köztársaságban először, decemberben azonosított variáns, bár nem különösebben halálos a többi vírustörzshöz képest, 50 százalékkal fertőzőbb. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a dél-afrikai variáns ellenállóbbnak bizonyult az eddig kifejlesztett oltóanyagokkal szemben.    

A Dél-afrikai Köztársaságban a járvány második, karácsony környékén tapasztalt erősebb hulláma után sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a vírus terjedését,

mindazonáltal az újabb megbetegedések csaknem felét a helyi variáns okozza.

A csaknem 58 millió lakosú országban eddig 1 514 815 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 50 271 halálesetet regisztráltak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2021. március 04. 12:25
Itt az ideje kifejleszteni egy magyar mutánst.
bunko_jobbos
2021. március 04. 08:53
Baszki, akkor ha jól látom, kezdődik majd a szélmalomharc a mutánsok ellen. EZt már biztosan egy halihúdi sikerforgatókönyvíró írta. Tehát nem lélegezhetünk fel, lehet rettegni tovább. Ja, és a kínai a legjobb oltás, mert az ez ellen is véd.
annamanna
2021. március 04. 06:02
A dél-afrikai elnök óriási közelharcot vívott egy maszkkal, de végül veszített https://444.hu/2020/04/24/a-del-afrikai-elnok-oriasi-kozelharcot-vivott-egy-maszkkal-de-vegul-veszitett Cyril Ramaphosa And The Mask. # Mask Challenge https://www.youtube.com/watch?v=y6j8cAyAA04
night watch
2021. március 03. 21:24
A Novavax (NVX-CoV2373) oltószer állítólag 60%-ban véd a dél-afrikai variáns ellen (a "hagyományos" ellen 95.6%, a brit variáns ellen 85.6% védelmet nyújt). Már dolgoznak egy speicfikusan a dél-afrikai variánsra kalibrált oltóanyagon. Az első vizsgálatok szerint a kínai Sinopharm vakcina is hasonló védelmet nyújt a dél-afrikai variáns ellen. https://www.biorxiv.org/conten..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!