Öt nap múlva választ elnököt a CDU

2021. január 11. 18:00

Friedrich Merz: a Fidesz maradjon az EPP tagja, de „ezt az utat Orbánnak kell végigjárnia”

2021. január 11. 18:00
null

A Bild.de-n interjú jelent meg Friedrich Merz (CDU) német kereszténydemokrata politikussal annak kapcsán, hogy pár nap múlva a párt új vezetőt választ. A német politikus, aki 2018-ban alulmaradt a CDU pártelnök-választásán, 2020-ban ismét ringbe száll a posztért, miután Annegret Kramp-Karrenbauer 2020. februárjában bejelentette visszavonulását. Ez a német politika ismerői számára azt is jelenti, hogy Friedrich Merz Angela Merkel kancellár 2021-ben megüresedő helyére is aspirál. 

A riporter szerint az új pártvezető egyik első döntése lehet Orbán Viktor pártjának maradása vagy kizárása az Európai Néppártból. Merz erre válaszul elmondta: „helyesnek tartja a felfüggesztést, azonban ha nem változik valami alapjaiban és a Fidesz nem mutatja egyértelmű jelét egy közeledésnek a többi konzervatív párt irányába, akkor a párt nem tud visszatérni egy normális tagsághoz”.

Merz azt szeretné, hogy a Fidesz maradjon az EPP tagja, de „ezt az utat Orbánnak kell végigjárnia" szerinte. Szombaton 1001 küldött szavaz a CDU következő pártvezetőjéről digitális pártkonferencián. Armin Laschet észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke mellett Norbert Röttgen valamint Friedrich Merz (65) volt uniós parlamenti frakcióvezető számítanak a legfőbb esélyesnek a megmérettetésben. 

Friedrich Merz alapvetően centrista álláspontot képvisel ebben a megmérettetésben. „Természetesen a választásokat középen nyerik. Pontosan ezért kell a vitákat középen folytatni. Egyébként a CDU mellett a politikai központba sorolom az SPD-t az FDP -t és a Zöldeket is. Beszélgetéseket kell folytatnunk és el kell viselnünk velük a vitát. Ez nem polarizáló, hanem a politikai normalitás egy demokráciában. A különbségeknek a középen álló pártok között is láthatónak kell maradniuk. Mindig tisztelettel és tisztességes módon járva el az egyes ügyekben”– fejtette ki az interjúban.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. január 12. 10:32
Én mást olvasok ki a szavaiból, mint a kommentelők többsége... Szerintem a megmérettetése előtt nem mondhat mást Obánról, hiszen ha pozitívabban viszonyulna hozzá, nem választanák meg... Nem mondja, hogy nincs helye a gidesznek köztük, és beszél arról, jogy normálisnak tartja a vitákat... Nekem bíztatónak tűnik, nem olyan, mint a Wéreb...
zolizolizoltan
2021. január 12. 08:31
Alighanem a Zöldekkel alkotott koalíció dönti el, ki lesz a kancellár, ez a CDU-n múlik majd a legkevésbé.
dick52
2021. január 12. 07:51
A szokásos, ha baj van csak magunkra számíthatunk.
Bell & Sebastian
2021. január 12. 01:00
Amiről mindenki beszél, az Unió belpolitikája. Aminek ugyan Merkel a karmestere, de nem mestere, inkább az uniós külpolitikában virít a banya, ugyanis eddig még nem feküdt be Sam bácsi dunyhája alá. Szerintem ez a nyomentum nagyobb súllyal esik latba, mint a fellángoló belharcok, aminek tárgya a nácik aranyának elutasítása. Egyszóval, ha a soros kan_cellár összekalapálja a transzatlanti egyesült államokat, akkor bizony baszhassuk a tudományunkat, inkább az EPP -n kívül, mint belül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!