Visszanyerte régi díszeit a Budapest Történeti Múzeum egykori bejárata

2020. december 30. 19:25

Jól halad a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciója.

2020. december 30. 19:25
null

A palotaszárny a második világháborúban megsérült, majd helyreállítás helyett az állampárt „nagyon lebutítva, silány módon alakította át” – írja a facebook posztjában a Nemzeti Hauszmann Program. A korábban a Budapest Történeti Múzeum bejáratának, pénztárának és büféjének helyt adó épületrész most századfordulós fényében születik újjá, Hauszmann Alajos tervei alapján. A déli oldalon a teljes homlokzatot újjáépítik, míg az Oroszlános udvar felőli északi homlokzat felújítva nyeri vissza régi szépségét.

„A Budavári Palota déli összekötő szárnyának szobrászdíszei – a már visszaépített Lovardához, Főőrséghez és Stöckl lépcsőhöz hasonlóan – süttői mészkőből készülnek. Az archív fotók alapján kidolgozott gipszlenyomatokat minden esetben egy művészettörténészekből, restaurátorokból, építészekből és szobrászokból álló szakmai zsűri hagyja jóvá, majd az eredeti alkotásokra a legapróbb részletekig hasonlító szobrokat kézi faragással és szobrászgéppel készítik el a szakemberek” – számolnak be a munkafolyamatról. Az északi homlokzat legmagasabb csúcsán már látható az ilyen módon helyreállított attika, és az azt díszítő, oroszlánbőrt mintázó dombormű, melyekről a posztban képek is láthatóak.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2021. január 02. 12:06
ezt is ellopta a patás
Aerion
2021. január 01. 13:32
Nagyon lebutítva állították helyre? Mire is emlékeztet? Hogy akarja drazsé doktor és díszes társasága felújítani a Lánchidat? Ha akarja. Mi változott itt 1945 óta?
Cserei
2020. december 30. 21:45
Két részre lehet osztani az embereket: építők és rombolók. Én drukkolok az építőknek...
nempolitizálok
2020. december 30. 20:25
Most voltam a Várban, csak gratulálni tudok ehhez a helyreállításhoz. Bp. egyik ékköve lesz a Vár, ha elkészül. Remélem, Karácsonyék nem lesznek ott az átadón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!