Különleges cápák jelentek meg a váci Duna-parton

2024. május 28. 16:44

Nyugalom, csak Kolodko csapott le újra.

2024. május 28. 16:44
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: VisitVac

Új szobrokkal jelentkezett Kolodko Mihály: ezúttal a váci Duna-partot lepték el az általa készített szemét-cápák. Most azonban nem a tőle megszokott miniszobrokkal operált, hanem valami egészen új koncepcióval állt elő.

Kolodko új, képzőművészeti performansza pár napja debütált egy hatékony és kompromisszum kész trió – a Duna-Dráva Cement Kft., a Kolodko Art és a váci Tragor Ignác Múzeum – összefogásnak köszönhetően. 

A felépült időszaki kiállítás egyszerre ad bepillantást a népszerű gerillaszobrász műhelytitkaiba és napjaink környezetvédelmi kihívásaiba. 

Érdekesség, hogy minden egyes szoborban feltűnik a Duna-parti hulladék, az alkotások elkészítéséhez ugyanis a váci partszakaszon gyűjtött szemetet használta fel a szobrász. Éppen annyit, amennyit a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt. 

Azonban az szobrok másik alkotóeleme is fontos jelentéssel bír, hiszen Kolodko egy újfajta, speciális cementből készült beton használt fel a cápatestek megformálásához.

A szobrok különleges kötőeleme

A cápák testének elkészítéséhez a hulladék mellé a Duna-Dráva Cement Kft. evoBuild termékmárkájához tartozó, alacsony szén-dioxid kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. Az építőanyag-ipari cég anyavállalata, a Heidelberg Materials kiemelten kezeli a klímasemlegesség kérdését, ezért is döntöttek úgy, hogy Magyarországon is elérhetővé teszik az evoBuild termékcsaládot, amely a hagyományos betonnal azonos tulajdonságokkal rendelkezik, azonban minimum 30%kal, de akár 80%-kal is csökkenti a CO2 lábnyomát.

Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is megjelent, hiszen a cápák teste egyszerre tartalmazza a dunai hulladékot és az alacsony ökolábnyomot biztosító, új betont. 

A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, míg a DDC egyik cementgyára, egyben székhelye is a város mellett található. „Nem is találhattunk volna jobb időben egymásra a művésszel!” – fogalmazott Guth Zoltán, a Duna- Dráva Cement Kft. kommunikációs vezetője.

Felkiáltójel a Duna védelmében

A szemét-cápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetők lesznek, hiszen Kolodko Mihálynak időszakos kiállítása nyílik az intézményben, Dunai Cápa címmel. 

Nagy megtiszteltetés, hogy a váci múzeum adhat otthont a művész legújabb alkotásainak. Szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra lehet meghökkentő, szórakoztató és egyben elgondolkodtató is. 

Egy-egy cápaszobor mondanivalója túlmutat önmagán, felkiáltójel a Duna védelmében. 

Reméljük a környezetszennyezés csökkentésének üzenetét is magukkal viszik a kiállítás látogatói” – fogalmazott Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

Forrás: Váci Napló

A rettenetes ragadozók beúsztak! A dunai cápák immáron a TIM Pannónia Ház emeleti kiállítóterében sorakoznak, hogy mindannyiunkat figyelmeztessenek: 

a környezet védelme közös érdek, és a tettek az egyén szintjén kezdődnek, hiszen mindannyian tehetünk a fenntartható jövőért” 

– nyitotta meg kapuit a múzeum.

Az építőipar és a fenntarthatóság közötti egyensúly megteremtése érdekében sürgető a környezetbarát megoldások keresése. Innovatív technológiák és fenntartható gyakorlatok bevezetésével csökkenthető a betonipar ökológiai lábnyoma. Többek között ezért is fontos, hogy egyre többen ismerjék meg és alkalmazzák az alternatív megoldásokat az építőiparban.

Nem az első Kolodko-szobor Vácon

Érdekesség, hogy a Vácra látogatók máshol is találkozhatnak Kolodko Mihály-szoborral a városban. Az egyik legérdekesebb talán az, amelyik Mária Teréziát ábrázolja a tiszteletére emelt diadalív mellett, amely alatt a királynő – a legenda szerint – soha nem haladt át.

Kolodko alkotásairól egyébként többször is írtunk már a Mandineren:

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:40
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­­k­e­l­­d­ ­­a­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!