Megérkezett hazánkba a kínai COVID-vakcina dokumentációja

2020. december 11. 11:23

Ma reggel megérkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez a kínai oltóanyag dokumentációja – számolt be Szíjjártó Péter a Facebookon

2020. december 11. 11:23
null

„A magyar szakemberek most nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára. A vakcina biztonságossága nem politikai vagy ideológiai, hanem szakmai kérdés. Amennyiben a szakemberek pozitív döntést hoznak, azonnal megkezdjük az oltóanyag importjára vonatkozó szerződés megkötését” írta posztjában a külügyi és külgazdaságoi tárca vezetője

Menczer Tamás a múlt héten közölte, hogy hazánk három kínai céggel állt kapcsolatban: két magán és egy állami vakcinagyártóval. Mivel a vakcina fejlesztésében az állami gyártó tart előrébb, és még az idén tömeges oltást tervez a cég, így ennek dokumentációit kérte el Magyarország. 

Novemberben a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna arról számolt be, hogy a vakcinával már mintegy egymillió embert oltottak be.

Szerdán jelentek meg az első adatok a kínai vakcina hatékonysága kapcsán. Ekkor az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma jelentett nyolcvanhat százalékos a hatékonyságot a Sinopharm kínai állami gyógyszertártó vállalat koronavírus elleni vakcinájára. Ez volt az első, nyilvánosságra hozott adat a kínai vakcina hatékonyságáról, mivel korábban maga a vállalat sem közölt róla információkat.

A közel-keleten, így az emírségekben szeptember elején kezdték meg a Sinopharm vakcinájának vizsgálatát 31 ezer önkéntes, köztük Mohamed bin Rasíd Ál Maktúm miniszterelnök bevonásával 125 országból. Korábban több ország – köztük Bahrein – is adott „vészhelyzeti engedélyt” a Sinopharm vakcina használatára, Marokkó pedig már nagy tételben rendelt belőle.

Az utolsó, harmadik klinikai tesztelési fázisban a 18 és 60 év közötti jelentkezők 28 nap alatt két oltást kaptak. 

Az arab ország minisztériumának közleményében nincs szó a vakcina mellékhatásairól, arról sem, hogy hányan betegedtek meg tőle, vagy hányan estek át placebokontrollon. A tárca csak annyit közölt, hogy nem merültek fel „komoly biztonsági aggodalmak”.

A Sinopharm vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki, a vezető nyugati oltóanyaggyártók – például a Pfizer és a BioNTech – egy újfajta, eddig sosem használt, úgynevezett mRNS-alapú vakcinát kínálnak, amely a vírus tüskeproteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) segítségével alakít ki védettséget az emberi szervezetben.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2020. december 11. 21:32
Vizsgálat, engedélyezés, szerződéskötés és tömeges oltás. Gyorsan az utóbbit.
Karvaly
2020. december 11. 14:28
mRNS oltásoknál kockázati tényező a kettős szálú RNS molekulák jelenléte, ami a gyártás mellékterméke, és önmagában is vírusként viselkedik - tehát elég sok mellékhatást okozhat. Egy magyar fejlesztés segíthet ezeket kiszűrni: https://hamuesgyemant.hu/koronavirus-vakcina-kutatas-biontech-szirak-kutatok-rns/particle-2 de nem mondanám, hogy ez a fajta oltástípus teljesen biztonságos.
Secnir
2020. december 11. 13:46
"Ma reggel megérkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez a kínai oltóanyag dokumentációja" nagyszerű, az oltóanyag dokumentációjának meg adjuk át a magyar fertőzöttek dokumentációját.
fogas paduc
2020. december 11. 13:24
Az immunrendszert azzal kell szembesíteni, amivel szemben élesben védekeznie kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!