„Olyan Erdélyért dolgozunk, ahová visszavágynak a fiatalok” – Bogya Anna, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke

2020. december 04. 20:00

Mi kell ahhoz napjainkban, hogy egy nő sikeres legyen a közéletben? Főként egy olyan országban, ahol egy kisebbség tagjaként kell érvényesülnie. Bogya Anna, az RMDSZ Nőszervezetének az ügyvezető elnöke kétszeresen nehéz helyzetből indult, mégis az egyik legsikeresebb női politikus Erdélyben. Egy rendhagyó karrier és ami mögötte van.

2020. december 04. 20:00
null
Biró Noémi

Sorozatunkban olyan kiemelkedő erdélyi személyiségeket mutatunk be, akik bebizonyították, hogy kitartással, szorgalommal és főként tenni akarással egy közösség meghatározó szereplőivé lehet válni, még akkor is, ha hátrányosabb, kisebbségi helyzetből indulnak. Bogya Anna már közel nyolc éve dolgozik a közösségért, a fiatalokért, azért, hogy változtasson. Azt vallja, ha tenni akarunk, nem elég a pálya széléről bekiabálni, bele kell menni a dolgok közepébe. Egy női politikus rendhagyó portréja.

Amikor arról kérdeztük Bogya Annát, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnökét, hogy mire a legbüszkébb eddigi közéleti pályafutásából, rögtön az Ady Endre-szobor felállítását említi. Azt, hogy sikerült kiharcolnia egy magyar emlékművet egy többségében román lakosságú városban. Mivel Ady életének fontos periódusát töltötte Zilahon, és 2019-ben Ady-emlékév is volt, logikusnak tűnt a szoborállítás. A politikus örömmel állt a kezdeményezés élére, és az az ötlete támadt, hogy legyen egy fiatalos, emberközeli Ady-szobor, ami közelebb hozza a zilahi magyar fiatalokat a költőzsenihez. A projekthez a magyar kormány támogatását nyerték el, illetve a Communitas Alapítvány is a segítségükre volt. „Kihívás volt számunkra, ugyanis egy zömében román városban nem könnyű engedélyt kapni egy magyar író emlékművének felállítására. De az RMDSZ teljesen a projekt mellé állt, és végül sikerült a polgármestert meggyőzni, hogy ennek az alkotásnak helye van Zilahon. Bíró Lajos művét így állíthattuk fel a régi Ady Endre Líceummal szemben, és 2020. január 22-én, amikor lezárult az Ady-év, fel is avathattuk a szobrot” – emlékezett vissza.

A cserkészmozgalomtól az RMDSZ vezetőségéig

Anna számára már gyerekként fontos volt a közösségépítés. Tízévesen csatlakozott a cserkészmozgalomhoz, majd egy ifjúsági szervezethez, ahol megtanult csapatban dolgozni és önkéntesen tenni a közösségért. „Első gyerekkori emlékeim a vasárnapi családi sétákhoz kötődnek, és máig a fülemben cseng, ahogy édesapám azt mondta, hogy

Akkor még el sem tudtam képzelni ezt hogyan kell, de megmaradt bennem” – emlékezett vissza a gyerekkorára a zilahi származású fiatal politikus, aki akkoriban még nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy akár pedagógus, űrhajós vagy énekes legyen.

Családjában gyakran felmerültek a politikával kapcsolatos témák. Mindig figyelmesen követte a vitákat, főleg amikor teljesen ellentétes nézőpontok ütköztek. Egy misztikus világnak tűnt számára, ahol a jó és a rossz összecsap, és éppen az aktuális „mesélő” döntötte el, hogy ki a jó és ki a gonosz. Szerinte ez a világ akkor került igazán közel hozzá, amikor 14 éves korában cserkésztársaival az RMDSZ támogatását kérték egy tábor szervezéséhez. Akkor döntötte el, hogy szeretne az RMDSZ-nél dolgozni, azért, hogy ő is segíthessen az erdélyi magyar közösségen. 

2012-ben, a közigazgatási szak elvégzése után visszaköltözött Kolozsvárról Szilágy megyébe, és csatlakozott a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanácshoz (SZIT). A SZIT számos projektben működött együtt a megyei RMDSZ-szel, és a fiatal politikus úgy érzi, ekkor szippantotta magába igazán a közélet. Röviddel ezután, 2013-ban megalakult a RMDSZ Nőszervezete, amiben már tudatosan vállalt szerepet, míg végül a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) javaslatára először ifjúságért felelős alelnök lett. Két évvel később, amikor Hegedüs Csilla ,az RMDSZ szóvivője lett, felkérték, hogy vállalja el az országos ügyvezető elnökségi feladatot. „Azt hiszem, látták bennem a tenni akarást, azt, hogy nem tudok nyugodtan ülni, amíg látok lehetőségeket, amik nincsenek kihasználva vagy megvalósítva” – mesélte Anna, akit ezt követően egyre több feladattal bízták meg.

Ahhoz viszont, hogy valaki kiálljon a tömeg elé, és véleményt formáljon, bátorságra van szükség. Habár Anna gyerekként gyakran állt színpadra, és líceumi évei alatt is magabiztosan nyilatkozott, ez új terep volt számára: „A saját nevemet is elfelejtettem, kerestem a gondolatokat,

– elevenítette fel az első alkalmat, amikor beszédet kellett mondania. Azóta úgy gondolja, hogy kellő gyakorlattal és felkészüléssel bárki felülemelkedhet a saját félelmein.

Küzdelem a nők egyenjogúságáért

Hogyan látja a fiatal politikus a nők közéletben való szerepvállalását? Szerinte egyre több nő vállalkozik társadalmi vezető szerepre. Elmesélte, hogy amikor 2013-ban a SZIT alelnökévé választották, első és egyetlen nő volt a vezetésben. Először rendkívül nehéz volt számára súlyt adni a szavainak a héttagú elnökségben, de az évek során szerencsére ez teljesen megváltozott. 2019-ben először választottak női jelöltet az ifjúsági szervezet élére, és az alelnökség fele is női tagokból áll mostanra. A Nőszervezet ügyvezető elnöke szerint elérkezett az a pillanat, amikor a fiatalok nem a nemük alapján választanak vezetőket, hanem felkészültségük és alkalmasságuk szerint.

De vajon sikerül ezt elérni országos szinten is? Anna ennek kapcsán is bizakodó, és úgy érzi, hogy eljön az idő, amikor kiegyensúlyozott lesz a nők és férfiak aránya a politika színterén. A romániai parlamenti választásokon az RMDSZ képviselőjelöltjeként indul azért, hogy változtathasson. Elmondása szerint nem szeret tétlenkedni, amint egy projekt vége felé haladnak, már a következőn gondolkodik. „A csapatomnak is mindig ezt ismétlem, hogy merjenek álmodni, mert a megvalósításhoz szükséges eszközöket közösen úgyis megtaláljuk” – ehhez hasonló szavakkal biztatja mindig az ifjúsági szervezet tagjait.

Parlamenti képviselőként pedig elsősorban szeretné elérni, hogy a fiatalok otthon akarjanak maradni Erdélyben. „Kiemelten fontos számomra, hogy

Ezért szeretnék dolgozni parlamenti képviselőként is” – hangsúlyozta.

A Nőszervezetben végzett tevékenysége viszont sokrétű. A szervezet legfőbb célkitűzése, hogy minél több nő vegyen részt a közéletben, és vállaljon szerepet helyi szinten a közösségszervezésben. Szeretnék, hogy hasonló eséllyel induljanak a lányok, mint a fiúk a politikai pálya kezdetén, de e mellett számos olyan programjuk van, amelyek által a közösségépítés, az egymásra való odafigyelés kerül előtérbe. Anna elmondta, hogy a szervezeten belül olyan témákkal is foglalkoznak, mint a nők elleni erőszak vagy a bérezési eltérés a két nem között. „Biztos vagyok benne, hogy a munkám nemcsak a családomra, és közeli környezetemre van hatással, hanem az egész erdélyi társadalomra, és ez ad erőt minden alkalommal, mikor úgy érzem, hogy elfáradok” – mutatott rá a Nőszervezet elnöke, hogy mi az, ami motivációt jelent számára.

Egy sikeres nő tanácsai a pályakezdőknek

Bogya Anna amellett, hogy aktív szerepet vállal a közéletben, két kislány édesanyja, aki szeretne lányainak csodálatos gyerekkort biztosítani. Éppen ezért sokat kirándulnak, sütögetnek és kertészkednek. Szerinte azoknak a hölgyeknek, akik családanyaként a politikában helyezkednek el, fontos, hogy legyen egy támogató családi hátterük. „Én nagyon szerencsés mondhatom magam ilyen szempontból és ezért hálás is vagyok a családomnak!” – mesélte. Habár nehéz számára a sok teendő mellett jól beosztania az idejét, mindig sikerül időt szakítania a családjára, és a nap végén, amikor már mindenki alszik, olvasni szokott, hogy önmagára is időt szakítson kicsit.

Úgy véli, akkor sikeres valaki, ha kiteljesedhet abban, amit csinál. Szerinte mindenkinek azt kell tennie, amit a legjobban szeret, amit hivatásának érez, és akkor nem fáradunk bele, nem számoljuk a munkában töltött órákat, és motiváltak maradhatunk. 

Az első és legfontosabb, amit egy már sikereket elért nő tanácsol a pályakezdőknek, hogy higgyenek magukban, bátran mondják el a véleményüket, hozzanak döntéseket, és vállalják érte a felelősséget. Fogalmazzák meg a kritikát, de megoldásokat is javasoljanak! Ne akarjanak mindenben jók lenni, egy-két területre koncentráljanak, amikben aztán a legjobbakká válhatnak. Elmondta, kezdőként ő sem bízott eléggé önmagában, és ez sok mindenben hátráltatta. Azóta kemény munka árán sikerült leküzdenie ezt, de mindig van hova fejlődni és ezt nem felejti el.

Kiemelte az önkéntes munka fontosságát is, amely során a fiatalok megtanulhatnak szervezni, csapatban gondolkodni, tervezni, felelősséget vállalni, és mélyebbre hatóan megismerhetik a politikát. Ha nem szeretnének a jövőben politikával foglalkozni, akkor is olyan tapasztalatra, tudásra tehetnek szert, ami által fejlődhetnek, és amely az élet bármely területén a segítségükre lesz. Éppen ezért a képviselőnő szerint

érdemes a közéleti szerepvállalást az ifjúsági szervezetekben kezdeni.

Végül elmeséli, hogy az Ady-szobor mellett büszke még arra, hogy a helyi polgármesterrel együttműködve olyan programokat indított el, mint a Jótékonysági Karácsonyi Vásár, a Családi Gyereknap, a Húsvéti Zsongás vagy a Sorsfordító Nők díj. Hozzáteszi, a kislányai mellett arra örömmel gondol, hogy sok fiatalnak segíthet személyiségük és karrierjük építésében. A jövőben is ezt szeretné folytatni, és parlamenti képviselőként olyan hellyé szeretné tenni a szülőföldjét, ahol minden erdélyi magyar fiatal boldogulni tud. „Sok még a tennivaló a közösségért, azért hogy olyan hellyé alakítsuk otthonunkat, Erdélyt, ahonnan nem el-, hanem ahova visszavágynak a fiatalok, ahol kiszámítható jövőt tervezhetnek. Ez a legfontosabb célom, ezért szeretnék dolgozni parlamenti képviselőként is” – fogalmazott lapunknak a megmérettetés előtt álló politikus.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. december 05. 16:21
Hoppá! Rámutattam, hogy az rmdsz egy libsi banda, és hogy a női szervezetük a templomrongáló lengyel libsikkel vállal hivatalosan szoldiaritást, erre a Mandiner törli a hozzászólásomat! Hát gratulálok Mandiner, úgy látom, ti is nagy lépésekkel haladtok a ballib média színvonala felé...
az ember
2020. december 05. 15:18
Sok jó pipit látok a képen.
Libraman
2020. december 05. 06:53
A rohadt szívű, aljas, büdös proli Gyurcsány , ezek ellen az alázatosan magyarlelkű, a nemzetért elkötelezetten dolgozó honfitársaink ellen kampányolt 2004-ben! " 13 milló román...." a pokolban égjen mindörökké!
RogerFederer20GS
2020. december 04. 20:56
Visszavágyunk, egytől-egyig. De sajnos az elmúlt 30 év amiből közel 20-at volt kormányon az RMDSz, az egyszerű ember számára aki jól akar keresni és eltartani a családját utópia lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!