Katonameteorológus: Mit tehetünk a klíma védelméért?

2020. szeptember 07. 10:59

Amennyiben nem csökkentjük az emberi eredetű, antropogén üvegházhatású gázok légkörbe juttatott mennyiségét, súlyos következményekkel kell szembenéznünk” – hangsúlyozta Péliné dr. Németh Csilla őrnagy a honvedelem.-hu portálnak.

2020. szeptember 07. 10:59
null

A klímavédelem fontos szerepet játszik abban, hogyan tehetjük unokáink számára is élhetővé a Földet. A Magyar Honvédség támogatja szakembereit abban, hogy részt vehessenek a meteorológiai- és éghajlati kutatásokban, írja a honvedelem.hu. Péliné dr. Németh Csilla őrnagy, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Támogató Osztályán dolgozik meteorológus főtisztként és osztályvezető-helyettesként. A portál többek között arról kérdezte, mit tehetünk mindennapjaink során a klímavédelem érdekében.

Péliné dr. Németh Csilla őrnagy 1994-ben, egyetemi évei alatt ismerkedett meg a klímaváltozás témakörével. Később, a hazai szélmező átlagos és extrém paramétereinek éghajlati statisztikai vizsgálatával foglalkozott doktori kutatásában. „Miért ezt a témakört választottam? Mert izgalmas, előremutató, továbbá az éghajlati rendszer, ezen belül a szélmező átlag értékeinek és szélsőségeinek részletesebb megismerése hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében szükséges regionális szintű feladatok hatékony végrehajtásához” – emlékezett vissza. „Az MH Geoinformációs Szolgálat térképészeti és meteorológiai szakterületért felelős. Mi meteorológusok meteorológiai előrejelzéssel foglalkozunk, illetve meteorológiai támogatást nyújtunk a Magyar Honvédség számára. A szolgálat napi feladatai közé ugyan nem tartozik bele a klímakutatás, ugyanakkor az MH GEOSZ vezetése támogatja szakembereit a meteorológiai, ezen belül az éghajlati kutatásokban való részvételben, hiszen az itt megszerzett ismeretek hasznosíthatók a napi teendők során is. Ezen túlmenően a klímaváltozás, melyben élünk, természetesen ránk is hatással van” – mondta.

„Általánosságban elmondható, hogy az éghajlati kutatások több évtizedes múltra tekintenek vissza. Az ipari forradalom kezdete óta a légkörbe kerülő, egyre növekvő koncentrációjú üvegházhatású gázok a földfelszíni átlaghőmérséklet emelkedését okozzák, mely elérte az 1 Celsius-fokot. A globális átlaghőmérséklet hosszú távú emelkedő trendjét nevezzük globális felmelegedésnek, melynek következménye a globális éghajlatváltozás. Hatásai a Föld egyes részein eltérőek lehetnek. Egy adott területen okozhatja a csapadék mennyiségének és éven belüli eloszlásának megváltozását, illetve szélsőséges események kialakulását, gyakoribbá, erősebbé válását is. Legyen szó hőhullámról, aszályról, erdőtűzről, árvízről, hurrikánról vagy akár viharról. A klímakutatók évek óta figyelmeztetnek a cselekvés szükségességére, hiszen amennyiben nem csökkentjük az emberi eredetű, antropogén üvegházhatású gázok légkörbe juttatott mennyiségét, súlyos következményekkel kell szembenéznünk” – hangsúlyozta.

(honvedelem.hu)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. szeptember 08. 01:00
Ezért nem kellene nőket katonának engedni...
mgyfree
2020. szeptember 07. 15:48
Mit tehetünk a klíma védelméért? Egy bagy büdös lófaszt! Ez egy hihetetlen parasztvakítás, hazugság. Csilluka mi a fszomat tehetsz egy földrengés ellen, egy vulkánkitörést ellen és ezek még sokkal kisebb feladatok, mint a klíma változás. Persze a lofaszjancsik, pl. itt super patres: együnk kevesebb húst. Ez biztos tuti tipp. Erre ezer érvük van, pl a metán, persze sok ezer évvel ezelőtt nem fingták tele a légkört a bölények tulkok stb, azért volt olyan meleg. Ja jégkorszak. Aztánn elkezdik keverni a szennyezéssel arra tényleg kellene vigyázni, de nem a józsi a fő szennyező hanem azok a cégek amelyek ezeket a szar üzeneteket találáják ki a hülyéknek.
Dokker
2020. szeptember 07. 14:43
A 10200 évvel ezelőtti jégkorszak utáni felmelegedés a mai napig tart. A jégkorszakok (glaciális) közötti időszakokban voltak a jelenleginél is melegebb periódusok. Biztosan van antropogén hatás, de a mértéke egyelőre nehezen becsülhető. A környezetszennyezés legalább ekkora probléma, a klímaváltozás ennek "csak" a részhalmaza. A környezetszennyezés mértéke mérhetőbb és közvetlenebb hatása lehet az emberi egészségre. egyvilág: mi ez az erőltetett közhelygyűjtemény? Hivatkozások, konkrétumok?
egyvilág
2020. szeptember 07. 14:22
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: https://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!