KSH: 13,6 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedévben

2020. augusztus 14. 09:18

A nemzetgazdaság idén az első fél évben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint. 

2020. augusztus 14. 09:18

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

A nemzetgazdaság idén az első fél évben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint. Az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

A KSH egyúttal jelezte azt is: a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdaságban olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

(MTI)
 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2020. augusztus 15. 08:08
Az EU átlaga 14, 1 százalék.
airmax
2020. augusztus 14. 19:03
Páldául.. ha valahol nagy a második negyedév esése, de megvolt a mélypont akkor nem biztos hogy rosszabb a lefutás, mint akinek a másodikban kisebb az esés, de mondjuk még a harmadikban sem tértek magukhoz.. Teljesen értelmetlen messzemenő következtetést levonni abból az egyetlen negyedévből amiben egyáltalán megjelenik a covid hatás, főleg úgy hogy nem tudjuk milyen távon lesz a visszatérése a normál állapotnak...
Bástyaelvtárs
2020. augusztus 14. 18:41
és még meg y a duma, h az ország gazdasági kitettsége sokkal kisebb mint 10 éve. Hát lófaszt. A lengyelek visszaesése 8%. Közben az infláció majdnem 4%
civis72
2020. augusztus 14. 18:37
Bezzeg az EU...már megint az uniós átlag alatt vagyunk ...mint járvány hullákban ...pfff
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!