Az orvosi kamara tiltakozik a vírusszkeptikusok által szervezett konferencia miatt

2020. augusztus 18. 11:33

Ez és a hasonló rendezvények aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására – fogalmaz a MOK.

2020. augusztus 18. 11:33

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levelet küldött az egészségügyért felelős miniszternek és a belügyminiszternek, amelyben felhívja a figyelmet a lazuló járványvédelmi szabályokra (kiemelten a maszkviselési fegyelem csökkenésére), valamint az elharapózó vírusszkeptikus hangokra, amelyek érdemben képesek hátráltatni a járvány elleni védekezést – szerepel a szervezet honlapján. 

„Határozottan kiállunk a tudományosan igazolt eredmények és konszenzus mellett, a WHO, a CDC, az ECDC és egyéb vezető egészségügyi szervezetek állásfoglalásai és javasolt intézkedései mellett” – írja a kamara.

Az elküldött levél az alábbiakban olvasható:

„Tisztelt Miniszter Úr!

Kiemelkedően jó járványügyi helyzet miatt az elmúlt hónapokban csökkent a lakosság veszélyérzete, és lazult az érvényben lévő rendelkezések betartási fegyelme. Különösen igaz ez a maszkviselés és a távolságtartás tekintetében. 2020 július 24-én ezért levelet írtunk az Operatív Törzsnek, melyben kértük, hogy egyrészt hatásosabban hívják fel a lakosság figyelmét a szabálykövetés fontosságára, a valós kockázatokra, másrészt kértük, hogy a kirívó és tömegesen előforduló szabálytalanságokat (pl. maszk viselésének hiánya boltokban és tömegközlekedési eszközökön) szankcionálják.

A lakosság szabálykövető magatartása sajnos nem sokat változott, ugyanakkor az adatok igazolják aggályainkat, a járvány új erőre kap. A lakossági védekezési szabályok laza betartása mellett egy új jelenség is terjed: erősödik a vírus veszélyeinek a lekicsinylése, a védekezési szabályok, a tudományos kutatások eredményeinek, értelmének, hasznosságának megkérdőjelezése, ami immár összemosódik a védőoltás-ellenességgel is. Ez utóbbi mentalitás sajnos az egészségügyben is terjed a kamara határozott belső fellépése ellenére.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek nemzetközi konferenciát szerveznek Magyarországon több magyar és külföldi orvos előadó részvételével a Magyarok Házában. A konferencia fővédnöke Patrubány Miklós. A konferencia programja itt olvasható: https://orvosokatisztanlatasert.hu/konferencia-a-tisztanlatasert/

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye szerint ez és a hasonló rendezvények, valamint az előadók és szervezők személyes megnyilvánulásai a közösségi médiában és a YouTube-on kifejezetten aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására. Egyes esetekben tagjaink vonatkozásában élünk is az etikai eljárás lehetőségével, azonban jelen jogszabályi környezetben ezek korlátozott lehetőséget jelentenek a káros és veszélyes mozgalmak visszaszorítására, mivel csak egyes személyek ellen irányulhatnak.

Kérjük Miniszter Úr határozott fellépését, valamint a jogi és hatósági eszközök megvizsgálását és alkalmazását betegeink és állampolgárainak egészségének megóvása érdekében.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos a lakosság reális és hiteles tájékoztatása és a túlzott biztonságérzetből fakadó vírus-szkepticizmus elleni határozott fellépés.”

(mok.hu)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bg71
2020. szeptember 05. 15:33
És az augusztus 20-i kitüntetéses kormánybuli miatt miért nem vizsgálja senki a jogi lépéseket? Mert ugyebár ott példát mutattak azok a maszk nem viselésből, akik kötelezik a lakosokat a maszk viselésére... Miért érzem úgy, hogy ez egy megrendelt közlemény a kormány részéről? Gyorsan ki kellett adni valami ellenvéleményt, mert nehogy már a nyúl vigye a puskát...
gonterl
2020. augusztus 19. 14:37
Engem az érdekelne, hogy miért alakulhat ki a vírusszkepticizmus. Érdekes megfigyelni azt, hogy a volt szentkorona alá tartozóknál a vírus micsoda dühöngésbe kezdett, de a szentkorona alá tartozó mai Magyarországon ez a dühöngés nem tapasztalható. Persze ezt a képzetet okozhatja a tájékoztatás jelenlegi módja is. Lehet, hogy a tiltáson kívül más módon is felléphetnénk a vírusszkepticizmus ellen.
Alvarez
2020. augusztus 19. 09:46
az összes "vírusszkeptikus"-tól és családtagjaitól meg kell vonni a vakcinához való jogot!
tango47
2020. augusztus 19. 00:02
Ez az az Orvosi Kamara, akik a járvány elején egy héten belül ötvenezer fertőzöttet vizionált? Mert ha ők azok, akkor lehet, hogy a vírusszkeptikusok jobban értenek a járványokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!