Egyre népszerűbbek az erdélyi osztálykirándulások – Új lendületet kapnak a határokon átívelő programok

2020. június 24. 10:34

Jelenleg a kormány legkomplexebb nemzetpolitikai programja a Határtalanul, amelynek keretében eddig 400 ezer magyarországi fiatal találkozhatott külhoni magyar kortársaival. A Kárpát-medence magyarlakta közösségeibe irányuló iskolai kirándulások, körutazások a határokon átívelő személyes kapcsolatok kialakítását célozták, és most, a karanténkorszak után új lendülettel folytatódnak.

2020. június 24. 10:34

Ahogy Potápi Árpád János államtitkár elmondta, a koronavírus miatt a Határtalanul, ahogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság más rendezvényei is eltolódtak, illetve átalakultak. A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója például online valósult meg, de sikeresen lezajlott egy másik pályázat is:

a közös nemzethez tartozást, a határokon való felülemelkedés érzését fogalmazta meg a „Milyen jó, hogy itt vagyunk” felhívásra

érkezett 600 kisfilm és videóüzenet.

A Határtalanul pályázattal egyébként több mint ezer iskolát támogatott az államtitkárság, ezek nagy része Erdélybe irányuló programokat jelentett, és hetedikes diákoknak szól. De ugyanúgy mennek középiskolások is, és más területek is népszerűek: Felvidékre és Horvátország is frekventált célpont. Most, a karanténkorszak után újraindulhatnak a programok, a nagy részüket,

a külhoni kirándulásokat pedig időn ősszel, illetve 2021 tavaszán rendezik meg. 

De mi várható még a karantén után 2020-ban, hogy folytatódnak a nemzetpolitikai programok? Fiumében nemrég új magyar ház nyílt meg, a Hello Wood csapatával is folytatódik az együttműködés, ennek keretében magyarországi fiatalok szakszerű iránymutatással fából készítenek építményeket a határon túli magyar településeken helyi fiatalokkal: ez kapcsolatépítés és személyiségfejlesztő élményprogram is egyúttal. S fut tovább a Határtalanul is, vagyis a járványidőszak sem tudta végleg megállítani a nemzetpolitikai programsorozatot – fogalmazott Potápi.

(Mandiner)
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Förgeteges Edigej
2020. június 24. 13:47
Normális dolog, bár megjegyzem jó lenne az itthoniakat i erősíteni. Ma már egy gyerek azt sem tudja, hogy hol Mura, mi az a Dráva, van- olyan tájegység, hogy Hetés stb..stb..
makapaka2
2020. június 24. 12:18
Nagyon helyesen teszik.
Konrád
2020. június 24. 11:14
Minden magyar gyereknek egyszer el kell mennie Erdélybe hogy megtapasztalják az anyaföldet, az össze tartozást...
Locomotive
2020. június 24. 10:36
Pfff, a Seychelle-szigetek, a Karib-térség meg a bali szigetek sokkal, de sokkal menőbb és kúlabb. Pffffff :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!